Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PODSTICAJIMA ZA UPRAVLJANJE RIZICIMA KROZ PREMIJU OSIGURANJA USEVA, PLODOVA, VIŠEGODIŠNJIH ZASADA, RASADNIKA I ŽIVOTINJA: Podsticaji za osiguranje u poljoprivredi od 100.000 do dva miliona dinara


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o podsticajima za osiguranja u poljoprivredi, prema kojem podsticaji države za poljoprivrednike iznose između 100.000 dinara i dva miliona dinara.

Pravilnik o podsticajima za upravljanje rizicima kroz premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja ("Sl. glasnik RS", br. 54/2023), objavljen je u Službenom glasniku (30. juna).

Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja raspisuje javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za upravljanje rizicima kroz premiju osiguranja koji se objavljuje na oglasnoj tabli Uprave i zvaničnoj internet stranici Uprave.

Maksimalni iznosi podsticaja su:

  • za osiguranje ratarskih kultura - 100.000 dinara;
  • za osiguranje povrtarskih kultura - 500.000 dinara;
  • za osiguranje voćarskih kultura, vinove loze i hmelja - 1.000.000 dinara;
  • za osiguranje rasadnika i/ili mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod - 500.000 dinara;
  • za osiguranje životinja - 2.000.000 dinara.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari za godinu dana je 2,5 miliona dinara.

U Pravilniku piše da se podsticaji utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti plaćene premije osiguranja, umanjene za iznos poreza na premiju neživotnog osiguranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Olivera Bojić, 03.07.2023.
Naslov: Redakcija