Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJAVA POREZA PREKO PORTALA "FRILENSERI" MOGUĆA SA NALOGOM NA EID.GOV.RS I PUTEM MOBILNE APLIKACIJE CONSENTID


Svi frilenseri u Srbiji od sada mogu na jednostavan način da podnesu prijave, ostvare svoja prava, ali i blagovremeno izvršavaju svoje obaveze putem portala “Frilenseri”. Prijava na portal “Frilenseri” kao i potpisivanje poreske prijave mogući su i korišćenjem mobilne aplikacije ConsenID i potpisa u klaudu.

Svi koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi, od sada mogu jednostavno da prijave i izmire svoje poreske obaveze i dobiju povoljniji poreski tretman.

Prijavu na portal “Frilenseri”, moguće je izvršiti na nekoliko načina, uključujući i putem mobilne aplikacije ConsenID.

Korisnicima koji ne raspolažu mobilnom aplikacijom ConsenID preporučujemo da najpre registruju korisnički nalog na Portalu eID.gov.rs a da zatim u najbližoj pošti, banci ili jedinici lokalne samouprave uz važeći lični dokument besplatno preuzmu parametre za mobilnu aplikaciju ConsentID.

Nakon unosa parametara i aktivacije korisnici se na portal prijavljuju unošenjem svog korisničkog imena, odnosno imejl adrese, i dodatnom potvrdom prijave putem mobilnog telefona, što omogućava prijavu najvišeg nivoa pouzdanosti. Takođe, na isti način će moći da koriste elektronski potpis u klaudu.

Uz besplatnu aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID, za korišćenje portala “Frilenseri” nisu neophodni kvalifikovani sertifikati na kartici, kao ni instalacija dodatnih softvera, već samo mobilni telefon.

Portal sadrži niz korisnih alata za sve postojeće, ali i potencijalne frilensere - test samoprocene da li ispunjavaju uslove da budu frilenseri, kalkulator poreskih obaveza na osnovu kojeg će birati jednu od dve opcije za oporezivanje, kao i vodič u kojem će naći odgovore na najvažnija pitanja. Procene su da bi portal u početku moglo da koristi i do 100.000 frilensera koji ostvaruju prihode radeći za druga fizička lica u Srbiji ili za fizička i pravna lica u inostranstvu.

Državljani Srbije koji žive i rade u inostranstvu, a za potrebe prijave im je potrebna mobilna aplikacija ConsentID, mogu preuzeti parametre za aktivaciju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije širom sveta.

Preuzmite:


Izvor: Vebsajt Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, 03.07.2023.
Naslov: Redakcija