Zastava Bosne i Hercegovine

POSTUPAK PRILIKOM REFINANSIRANJA KREDITA: Ako klijent ne podnese zahtev za prevremenu otplatu, zbog čega banka ne zatvori kredit, može doći u situaciju da neko vreme otplaćuju dva kredita istovremeno


Refinansiranje, odnosno zamena starog gotovinskog kredita novim pri čemu se dobija nova gotovina i novi, duži period otplate, jedna je od “disciplina” kojom se bankarski klijenti obilato bave. I to već godinama otkako su kamate na ove zajmove znatno opale. Sada je cena koštanja ovih zajmova oko osam odsto na godišnjem nivou. Dužnici zajmove refinansiraju i u matičnim bankama, ali i u novim sve u potrazi za boljim uslovima otplate. Ovaj proces ne može da se završi očas posla, a neretko klijent koji ne poznaje sve korake bude oštećen. To se posebno dešava kada uplati novac banci misleći da se razdužio sa kreditom, ali nije naglasio da je reč o prevremenoj otplati. Iz Narodne banke Srbije (NBS) navode da su uticali na to da se ovaj proces znatno skrati.

“Uobičajena praksa bila je da korisnik koji želi da prevremeno otplati kredit zajmom za refinansiranje koji dobija od druge banke mora da preduzme niz aktivnosti. Najpre, u skladu sa uslovima iz ugovora, nekoliko dana pre prevremene otplate treba da podnese zahtev za prevremenu otplatu, zatim da traži potvrdu o stanju duga na određeni dan, te da s tom potvrdom ode u banku od koje zahteva kredit za refinansiranje. Kada mu zajam bude odobren, potrebno je da novac, u skladu s potvrdom o stanju duga, bude prenet na račun partije kredita kod banke čiji se kredit refinansira. Ipak, i pored svih ovih preduzetih aktivnosti, dešavalo se da zajam ne bude u potpunosti otplaćen, usled moguće neusaglašenosti podataka o stanju duga, budući da se ti podaci mogu promeniti na dnevnom nivou, ili iz nekih drugih razloga”, kažu u NBS.

Pored toga, u praksi se neretko dešavalo da korisnici ne poštuju ugovorenu proceduru, odnosno da ne podnesu zahtev za prevremenu otplatu, ne pribave potvrdu o stanju duga i slično, usled čega zajam ne bude zatvoren, te dođu u situaciju da neko vreme otplaćuju dva kredita istovremeno. Želeći da spreči nastanak ovakvih situacija, a da korisnike istovremeno oslobodi ovih administrativnih aktivnosti, da postupak prevremene otplate učini bržim i efikasnijim, te da u krajnjem cilju podstakne konkurenciju među bankama, intenzivira njihovu borbu za klijente i da obezbedi mobilnost klijenata, NBS je donela instrukciju o refinansiranju kredita kod druge banke.

Instrukcija, koja se primenjuje od 1. jula 2021. godine, omogućila je korisnicima da sve svoje kreditne obaveze (kredite, kreditne kartice, dozvoljeno prekoračenje) refinansiraju brzo i jednostavno, bez odlaska u banku kod koje žele da zatvore svoje kreditne obaveze i bez rizika da te obaveze ne budu otplaćene. Dovoljno je da korisnik samo jednom ode u banku kod koje je pronašao odgovarajući zajam za refinansiranje i da na taj način zatvori obaveze kod prethodne banke. Kompletnu komunikaciju s bankom čiji kredit korisnik želi da refinansira na sebe preuzima ona banka kod koje korisnik uzima zajam za refinansiranje. Uz pravo na uslugu promene platnog računa, koja je uvedena 2019. godine, korisnik može i da premesti račun u banku kod koje uzima kredit za refinansiranje bez odlaska u banku u kojoj zatvara tekući račun i kredite.

“Pritom, banke ne mogu korisniku da naplate bilo kakve naknade ili troškove u vezi sa ovim obavezama. Na ovaj način svim korisnicima koji žele da svoje postojeće kreditne obaveze smanje, odnosno da umanje cenu svojih zajmova omogućen je odgovarajući komoditet, jer sve aktivnosti u vezi s tim banke preuzimaju na sebe. Pored toga, instrukcija obezbeđuje potpunu otvorenost i strukturu obračuna iznosa koji je potreban da bi se prevremeno otplatio kredit. Banke su dužne da klijente koji nameravaju da podnesu zahtev za refinansiranje zajma informišu o prednostima refinansiranja primenom ove instrukcije NBS, a informacije o tome korisnici mogu pronaći i na internet prezentacijama banaka. Pored toga, sami klijenti koji nameravaju da svoje kreditne obaveze kod jedne banke refinansiraju zajmom druge banke mogu od banke kod koje nameravaju da uzmu kredit zatraže da ih detaljnije obavesti o primeni ove instrukcije”, navode iz NBS-a.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jovana Rabrenović, 05.04.2022.
Naslov: Redakcija