Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA CENTRALNA BANKA SMANJILA REFERENTNU KAMATNU STOPU: Umanjenje stupa na snagu 12. juna 2024. godine


Sa najnovijom odlukom ECB, da prvi put od jula 2022. olabavi monetarnu politiku i spusti referentne kamate (za 0,25 odsto), svi zaduženi u deviznim evro kreditima mogu malo da odahnu. Nakon što su mesecima unazad referentne kamate širom sveta ostale visoke, sada makar u Evropi, novac tj. pozajmice i rate na kredite će postati jeftinije.

Ovo umanjenje će stupiti na snagu 12. juna i referentne kamate na međubankarskom tržištu, uključujući i EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) za koji su po pravilu vezani evro indeksirani krediti u Srbiji. Trenutno Euribor se kreće između 3,68 do 3,75 (u zavisnosti da li je jednomesečni, tromesečni ili šestomesečni).

- ECB je postupila u skladu sa ranijim najavama. Smanjenje kamata je minimalno i predstavlja signal tržištu da se zaoštrena monetarna politika polako menja. Najbitnije je da je došlo do preokreta trenda - kaže Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. On dodaje da bi to smanjenje moglo ukupno da bude za ovu godinu oko 0,75 odsto.

Kada je reč o evro indeksiranim kreditima, profesor ističe da će rate pasti jer se u tom slučaju gleda kretanje euribora.

Ipak, u slučaju korisnika stambenih kredita u Srbiji, s obzirom na odluku da zamrzne kamate na stambene kredite na 4,08 odsto. Kako se na EURIBOR uvek dodaje na neki iznos kamate (tzv. marginu) banke i koje su u proseku oko 3 odsto, kada saberemo iznos EURIBORA i nakon pada 12. juna dođemo grubom računicom do neke kamate od između 6,4 do 6,5 dakle 2,5 odsto više nego ograničenih 4,08.

- Za korisnike koji imaju stambene kredite u evrima, svojevrsnu zaštitu od oscilacija rate predstavlja ograničenje NBS - napominje Grubišić.

Dakle, praktično sve dok ili ne istekne odluka NBS (a to je krajem ove godine) ili Euribor ne padne još oko 3 odsto (što je malo verovatno jer se za ovu godinu najavljuje ukupan pad od oko 0,7 odsto) kamate na stambene kredite u Srbiji se neće menjati.

A šta ako i kada se ukine ograničenje NBS?

U nastavku pogledajte reprezentativni primer kredita od 100.000 evra:

  • Suma: 100.000 evra
  • Rok otplate: 25 godina (300 meseci)
  • Kamata zbog ograničenja NBS: 4,08 odsto
  • Učešće: 20 odsto
  • Rata kredita: 425.81 evra

Ipak, kako je najavljeno ograničenje kamata stambenih kredita će prestati sa krajem ove godine, kada će se i usklađivati EURIBOR-i i kamate na kredite na našem bankarskom tržištu. Praktično, ukoliko se procene profesora Grubišića i drugih svetskih i evropskih stručnjaka ispostave tačnim i kamata u tom trenutku padne procenjenih 0,75 odsto prosečna kamata na bankarski kredit će biti oko 6 odsto (šestomesečni Euribor trenutno je 3,75 tako da ako se referentne kamate smanje za 0,75 odsto i na to doda marža banke od 3 odsto).

To znači da će, ukoliko NBS ne produži ograničenje ili ECB ne iznenadi sa većim od prognoziranih rezovima, tehnički rate na stambene kredite skočiti, i to dosta. U slučaju gorenavedenog primera kredita oko 90 evra:

  • Suma: 100.000 evra
  • Rok otplate: 25 godina (300 meseci)
  • Kamata bez ograničenja NBS: 6,00 odsto
  • Učešće: 20 odsto
  • Rata kredita: oko 515 evra

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt eKapija, 08.06.2024.
Naslov: Redakcija