Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZMENI ODLUKE O OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU KORIŠĆENJA OBRAZACA PLATNIH NALOGA ZA IZVRŠENJE PLATNIH TRANSAKCIJA U DINARIMA: Nova pravila za bezgotovinska plaćanja od 19. oktobra 2024. godine. Uvođenjem šifri 229 i 230 cilj je da se transakcije koje uključuju digitalnu imovinu, virtuelne valute i nepokretnosti učine transparentnijim i efikasnijim


Od 19. oktobra 2024. godine u domaći platni promet Republike Srbije uvode se dve nove šifre za bezgotovinske transakcije, koje se odnose na digitalnu imovinu i promet nekretnina.

Uvođenjem šifri 229 i 230 cilj je da se transakcije koje uključuju digitalnu imovinu, virtuelne valute i nepokretnosti učine transparentnijim i efikasnijim, ali i da se unapredi borba protiv pranja novca.

Poreska savetnica Marija Đorđić kaže da će prva šifra - 229 biti namenjena bezgotovinskim transakcijama u vezi sa prometom digitalne imovine.

To podrazumeva sve transakcije povezane sa virtuelnim valutama, digitalnim tokenima i sličnim oblicima digitalne imovine koji se tretiraju kao finansijski instrumenti. Ova šifra pokriva ne samo transakcije, već i plaćanje svih povezanih troškova, kao što su provizije i naknade. S obzirom na to da digitalna imovina postaje sve značajniji deo globalne ekonomije, uvođenje ove šifre dolazi u pravom trenutku, omogućavajući lakšu i precizniju evidenciju svih transakcija ovog tipa”, objašnjava Đorđić.

Menadžer za masmedije u prvoj srpskoj kripto menjačnici ECD Igor Mirković kaže da fizička i pravna lica mogu obavljati promet digitalne imovine posredstvom licencirane menjačnice kriptovaluta.

“Zakonski, banke u Srbiji nemaju mogućnost, otuda ni praksu, za pružanje bilo kakvih usluga povezanih sa digitalnom imovinom. Ljudi ili kompanije koje kupuju kriptovalute sa računa koje imaju u bankama potpuno legitimno šalju novac ka ovlašćenim pružaocima usluga povezanim sa digitalnom imovinom, odnosno na te račune mogu primati novac kada prodaju kriptovalute preko ovlašćenih pružalaca usluga”, objašnjava Mirković.

Sagovornik kaže da je Srbija Zakonom o digitalnoj imovini ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020) pre tri godine postavila regulatorne okvire.

Nove šifre su verovatno korak ka dodatnoj transparentnosti, lakšoj komunikaciji sa računovođama, bankama i dodatnoj standardizaciji procesa povezanih sa svakodnevnim prometom kriptovaluta”, ocenjuje Mirković.

Šifra 230 odnosi se na bezgotovinske transakcije u vezi sa prometom nepokretnosti. Ovo uključuje plaćanja za različite vrste zemljišta (poljoprivredno, građevinsko, šumsko), zgrade i druge građevinske objekte, kao i posebne delove zgrada kao što su stanovi, poslovne prostorije ili garaže.

“Sa šifrom 230 plaćanja povezana sa kupovinom i prodajom nekretnina biće jasnije razgraničena, što će pomoći u daljoj profesionalizaciji tržišta nekretnina i olakšati kontrolu nad tim transakcijama”, navodi poreska savetnica.

Za gotovinske transakcije koristiće se šifre 129 i 130, što će omogućiti jednostavnije praćenje gotovinskih tokova. Ipak, važno je napomenuti da zakonodavni okvir Srbije već neko vreme stavlja akcenat na ograničenje gotovinskog poslovanja, posebno kada je reč o većim iznosima.

“Prema članu 46 Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017, 91/2019, 153/2020 i 92/2023), gotovinske transakcije u vrednosti od 10.000 evra ili više su strogo ograničene. To znači da pravna i fizička lica koja se bave prodajom robe, nekretnina ili usluga ne smeju primiti više od ovog iznosa u gotovini. Ograničenje se odnosi i na situacije u kojima je iznos podeljen na više međusobno povezanih transakcija, čime se sprečava pokušaj izbegavanja ovog propisa”, ocenjuje Marija Đorđić.

Ovo ograničenje je ključni deo šireg napora Srbije da pojača kontrolu nad finansijskim transakcijama u borbi protiv pranja novca.

Gotovinske transakcije, naročito one koje premašuju određeni iznos, mogu biti zloupotrebljene za nezakonite svrhe, uključujući pranje novca, utaju poreza ili finansiranje kriminalnih aktivnosti. Upravo zbog toga je zakonodavac definisao da sve transakcije koje prelaze prag od 10.000 evra moraju biti izvršene bezgotovinski, putem bankarskih računa, kako bi se ostavio jasan trag o poreklu i krajnjoj destinaciji novca.

- Uticaj na privredna društva i preduzetnike -

Ove promene imaju poseban značaj za privredna društva i preduzetnike. Ukoliko vrednost robe, usluga ili nekretnina koje prodaju prelazi 10.000 evra, moraju osigurati da naplata ide isključivo preko bankovnih računa.

To praktično znači da će svi koji posluju u sektorima sa većim vrednostima transakcija, kao što su trgovina nekretninama ili prodaja luksuzne robe, biti obavezni da koriste bankarske kanale za svoje transakcije.

Poreski savetnici uvek ističu koliko je važno da preduzetnici i privrednici budu upoznati sa sistemom šifara plaćanja, jer u suprotnom mogu imati ozbiljne posledice ako se koriste nepravilno.

“Najmanja greška u upotrebi šifre može dovesti do problema, uključujući i pogrešno zaduženje za porez. U praksi se ovo, iako retko, već dešavalo, što pokazuje koliko je važno pravilno razumeti šifre. Svaka greška se može ispraviti, ali to zahteva vreme. Greške u šiframa plaćanja mogu dovesti do dodatnog administrativnog tereta, što niko ne želi u poslovanju”, navode poreznici.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 17.10.2024.
Naslov: Redakcija