Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ O STANJU RADNIH PRAVA U SRBIJI: Po globalnom Indeksu radnih prava, naša zemlja ocenjena četvorkom, što je druga najslabija ocena


Autor izveštaja o stanju radnih prava u Srbiji 2023. godine, Bojan Urdarević istakao je da je po globalnom Indeksu radnih prava Srbija ocenjena četvorkom, "što je loša ocena, jer je najgori indeks obeležen peticom". On je rekao da će za Srbiju ključni izazov biti odlazak radne snage u inostranstvo i pokušaj da je zameni uvozom radnika iz Indije, Pakistana i drugih zemalja „jer nema drugo rešenje“.

„Ljudski kapital u Srbiji nije prepoznat kao važan resurs i zbog toga ljudi odlaze iz zemlje, posebno jer je Nemačka liberalizovala dobijanje dozvola. Sada će biti mnogo teže podići stepen zaštite radnih prava i zbog toga je važan socijalni dijalog“, rekao je Urdarević.

Urdarević je rekao da treba prestati sa „ekonomisanjem“ radnom snagom jer je prosečna starost zaposlenih u javnom sektoru oko 50 godina i da je ta mera neodrživa i pogrešna praksa.

Pravnica u Ujedinjenom granskom sindikatu „Nezavisnost“ Slađana Kiković istakla je da se u Srbiji ne poštuju radna prava, da se mobinguju čak i priznati umetnici, a da socijalni dijalog „izumire“.

Predstavnica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš ocenila je da programi zapšljavanja mladih nisu unapređeni. Navela je da je 2011. godine bilo više mladih do 29 koji su zaposleni, nego 2022. godine. Uprkos tome, registruje se, kako je rekla, vrtoglav rast zaposlenosti zbog smanjenja stanovništva koje odlazi iz zemlje i negativnog prirodnog priraštaja.

U Srbiji mora da se zaustavi fragmentacija radnog zakonodavstva i donese zakon o radu koji treba da bude krovni i da se ostali podvedu pod njega, rekla je pedstavnica Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković.

Dodala je da je za zaštitu radnih prava relevantna vladavina prava i borba protiv korupcije i partijskog zapošljavanja, „koja se lako prepoznaje, ali se teško uhvati“, a isključuje objektivne uslove prilikom zapošljavanja i time se redukuje i kvalitet državne administracije i javnog sektora.

Fondacija Centar za demokratiju će se, kako je rekla, zalagati i za unapređenje efikasnosti sudstva i skraćenje trajanja sudskih postupaka u oblasti radnog prava. Navela je da je donet Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 35/2023), ali da nije dovoljno meriti njegovu efikasnost po broju povreda na radu, već kako se primenjuje u praksi.

Istakla je da je važno i da se jača kapacitet Inspektorata za rad, kao i zaposlenost i kvalitet kadrova Ministarstva za rad, što traži i Akcioni plan za Poglavlje 19, u procesu integracije Srbije u EU.

Prema rečima novinara Nove ekonomije, Aleksandra Miloševića, Srbija je pristala da zbog veće zaposlenosti smanji radna prava. On je rekao i da prosečna zarada u Srbiji od oko 97.000 dinara ne pokazuje realno stanje standarda jer polovina stanovništva prima ispod 73.000 dinara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt NIN, 26.6.2024.