Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Promet robe u trgovini na malo u januaru 2024. godine viši za 9,9 odsto u tekućim cenama


Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u Srbiji u januaru 2024. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći je u tekućim cenama za 9,9 odsto, a u stalnim cenama za 4,1 odsto, podaci su koje je objavio Republički zavod za statistiku.

Promet robe u trgovini na malo u januaru 2024. godine, u odnosu na prosek 2023. godine, manji je u tekućim cenama za 7,3 odsto, a u stalnim cenama za 8,7odsto.

Promet u trgovini na malo dobijen je na osnovu redovnog statističkog istraživanja “Mesečni izveštaj trgovine na malo”, realizovanog na uzorku, i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.

Indeksi prometa robe u stalnim cenama (realni indeksi) dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama (nominalni indeksi) odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni: voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi.

Sve objavljene indekse treba tretirati kao prethodne, što znači da može doći do izvesnih korekcija na osnovu ocenjenih rezultata iz redovnih statističkih istraživanja koja sprovodimo na većem broju jedinica u uzorku.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 29.02.2024.
Naslov: Redakcija