Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Neophodna redovan inspekcijski nadzor nad radom platformi za dostavu hrane


Kako regulisati platforme za dostavu hrane u Srbiji da bi se obezbedio pravi odnos konkurencije i kvaliteta usluge? Centar za istraživanje javnih politika, koji je nedavno predložio donošenje niza propisa o digitalnim tržištima i uslugama, skrenuo je pažnju i Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti da se posveti pitanju da li je poslovanje platformi usaglašeno sa propisima iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, imajući u vidu veliku kumulaciju moći koju platforme stiču obradom velike količine podataka uključujući i podatke o ličnosti.

- Takođe, predlažemo Povereniku da pokreće redovan inspekcijski nadzor nad radom platformi za dostavu hrane sa posebnim fokusom na pitanje da li su platforme sprovele procenu uticaja na zaštitu podataka o ličnosti i da li su u njima ispravno procenile rizik po prava i slobode platformskih radnika, odnosno korisnika platformi. Isto tako, važno pitanje je i da li su platforme su u slučaju preostalog procenjenog visokog rizika, dostavile procenu uticaja Povereniku na mišljenje - navode u centru.

Inače, platforme za dostavu hrane koje posluju u Srbiji značajno su uvećale svoju ekonomsku aktivnost u Srbiji od početka pandemije do danas. Takav dinamični rast pratilo je ukrupnjavanje igrača na globalnom tržištu, koje se odrazilo i na ovdašnje tržište, gde danas dva igrača, “Glovo” i “Volt”, prema dostupnim podacima, pokrivaju četiri petine tržišta u ovom sektoru, podsetili su u Centru za istraživanje javnih politika, koji je nedavno predložio donošenje propisa o digitalnim tržištima i uslugama.

- Platforme koje posluju u Srbiji u Agenciji za privredne registre najčešće su registrovane kao preduzeća za obavljanje konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije ili preduzeća za obavljanje delatnosti reklamnih agencija. Nemogućnost razlikovanja platformi kao specifičnih poslovnih entiteta u odnosu na druga preduzeća u ovim delatnostima, otežava uvid kreatora javnih politika u kretanja u ovom sektoru, što je tek nedavno prepoznato - nabrajaju u centru, podsećajući da odsustvo sistematskog prikupljanja podataka o ovim poslovnim entitetima, za sobom povlači i druge nejasnoće, kao što su one u vezi sa mogućnošću procene veličine tržišta platformi, njihovih međusobnih odnosa na tržištu i uslova koje one nameću drugim igračima unutar njihovih mreža.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 03.06.2024.
Naslov: Redakcija