Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: BDP u prvom kvartalu skočio 4,7 odsto


Međugodišnji skok bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu iznosio je 4,7 odsto, najviše zbog snažnog rasta sektora građevinarstva od 14,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo su zabeležili najsporiji rast u prvom tromesečju ove godine - sa povećanjem od svega 0,2 odsto.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u prvom kvartalu 2024. godine od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom tromesečju značajan realni rast zabeležen je i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane.

Delatnost Informisanje i komunikacije je u prvom tromesečju rasla 6,1 odsto, prema podacima RZS-a.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u prvom kvartalu 2024. godine realni rast zabeležen je u svim oblastima: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava porasli su 4,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 5,1 odsto, finalna potrošnja države za 3,6 odsto.

Porasle su i bruto investicije u osnovna sredstva (skok od 7,3 odsto), izvoz robe i usluga (za 1,1 odsto), dok je uvoz robe i usluga bio “brži” - ukupno 3,2 odsto, pokazuju podaci RZS.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Aleksandra Nenadović, 31.05.2024.
Naslov: Redakcija