Zastava Bosne i Hercegovine

OBJAVLJEN IZVEŠTAJ O FENOMENIMA SISTEMSKE KORUPCIJE: Savet za borbu protiv korupcije konstatuje da, otkada on postoji, nijedna vlada do sada nije razmatrala njegove izveštaje, već je svaku kritiku tretirala kao napad na sebe


Nijedna Vlada Srbije - od osnivanja Saveta za borbu protiv korupcije do danas - nije razmatrala izveštaje Saveta, već je svaki kritički osvrt Saveta na određene pojave u društvu, koje bi imale štetne i koruptivne posledice, smatrala kao suprotstavljanje njoj samoj, navodi se u upravo objavljenom Izveštaju o fenomenima sistemske korupcije.

„Umesto podrške u radu Saveta, kako bi izveštaji o potencijalnoj korupciji bili što kompletniji, često zbog nedostatka dokumentacije, mnoge štetne i koruptivne pojave su ostale prikrivene, što ne ide u prilog Vladi, ako je izabrana da radi u najboljem interesu svojih građana“, ukazao je Savet u svom izveštaju.

Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Srbije 25. juna ove godine Izveštaj Saveta o fenomenima sistemske korupcije. Izveštaj je dostavljen i Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije kao i Vrhovnom javnom tužilaštvu.

Brojni izveštaji Saveta za borbu protiv korupcije imali su za cilj da se Vlada koja je osnovala Savet kao svoje savetodavno telo – upozna sa potencijalnom korupcijom u oblastima koje su visoko rizične, odnosno gde se raspolaže i upravlja javnom imovinom velike vrednosti, navodi se u upravo objavljenom dokumentu.

Pored toga, kako se ističe, predmet istraživanja Saveta je bila i oblast vladavine prava, privatizacije društvenog kapitala, mediji i dr.

„U svom radu Savet je nailazio na brojne prepreke i probleme, počevši od toga da mnoge državne institucije nisu dostavljale traženu dokumentaciju, pa čak ni po rešenjima i nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja. Za takvo nepoštovanje Saveta i Poverenika za informacije od javnog značaja očito su institucije nalazile uporište u stavu Vlade prema Savetu“, konstatuje Savet.

Savet se, navodi se, brojnim preporukama obraćao Vladi, da subjektima koji su uskratili dostavljanje dokumentacije Savetu kao što su: Republički geodetski zavod, Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Grad Beograd, Ministarstvo odbrane, Telekom Srbije, Srbijagas i dr. naloži dostavljanje dokumentacije i poštovanje institucije Poverenika za informacije od javnog značaja.

„Ne samo što nisu ispoštovane preporuke Saveta već se Vlada ‘potrudila’ da novim zakonskim rešenjima učini još više nedostupnim određene informacije. Naime 2016. godine Savet je uradio Izveštaj o tajnosti podataka i tim povodom podneo Inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Uredbi kojima se u zakonom određeni stepen tajnosti unosi još jedan novi stepen tajnosti, za čije određivanje ne postoje jasni kriterijumi. Na taj način se omogućava državnim organima da ne dostavljaju određene informacije proglašavajući ih kao tajne, iako su one možda od javnog interesa. Ustavni sud nije dao nikakav odgovor na podnetu Inicijativu Saveta“, navodi se u novom izveštaju Saveta.

Pored, toga Savet je uradio i Izveštaj o poslovanju Republičkog geodetskog zavoda, ukazujući Vladi i Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture da RGZ ne izvršava rešenja Poverenika i da Ministarstvo izvrši nadzor nad njegovim radom.

Savet je preporučio Vladi da se prioritetno izaberu novi članovi; da se izveštaji Saveta razmatraju na sednici Vlade po preporuci Evropske komisije i da se o stavu Vlade po svakom izveštaju obaveštava Savet; da Vlada zaduži nadležna ministarstva i druge državne institucije, na koje se odnosi izveštaj Saveta, da zajednički rade na rešavanju uočenih problema i potencijalne korupcije; i da se poštuje institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i da svako neizvršavanje njegovih rešenja ima za posledicu sankcionisanje odgovornog lica u subjektu koji ne izvršava rešenje.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvod iz vesti, Izvor: Vebsajt N1, 4.7.2024.
Naslov: Redakcija