Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA: Strani radnik ima jednaka prava i obaveze u pogledu rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i državljani Srbije


Fondacija Centar za demokratiju je, povodom stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca ("Sl. glasnik RS", br. 62/2023), saopštila da zahteva da ga vlasti dosledno primenjuju i zaštite prava svih radnika.

Po izmenjenom Zakonu o zapošljavanju stranaca, strani radnik ima jednaka prava i obaveze u pogledu rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i državljani Srbije.

U saopštenju je, međutim, ocenjeno da smo “svedoci teškog ugrožavanja ljudskih i radnih prava radnika”.

“Postoje osnovane sumnje da su indijski radnici u Zrenjaninu radno eksploatisani, nemaju slobodu kretanja jer su im oduzeti pasoši, radne dozvole su im istekle, žive u neuslovnim objektima, bez dovoljno hrane, uz neisplaćene zarade i pretnje deportacijom”, smatraju u Fondaciji.

U Srbiji, kako je navedeno, radi veliki broj stranih radnika, često iz ranjivih kategorija i obaveza je državnih organa da zaštite njihova radna i ljudska prava, zaključila je Fondacija u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 01.02.2024.
Naslov: Redakcija