Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Usvojeno više dokumenata o saradnji sa Vladom Republike Srpske


Vlada Republike Srbije usvojila je više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, koji se odnose na oblasti kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o porodici i dijaspore.

U cilju prevencije i zaštite zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, u vezi sa poslovima koje obavljaju, Vlada je na današnjoj sednici predložila da se u Krivičnom zakoniku propiše posebno krivično delo i posebne kazne za napad na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Ovaj predlog ima za cilj da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i sprečavanje napada na njih u vezi sa poslovima koje obavljaju, a kojima su često izloženi. Izrada Nacrta krivičnog zakonika je u toku i biće u skupštinskoj proceduri krajem godine.

Članovi Vlade doneli su Odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu u okviru ažuriranog GMTN programa (G1obal Medium Term Notes Programme).

Trajanje Programa je godinu dana i omogućava pojednostavljen proces kliringa obveznica, što doprinosi efikasnosti transakcije. Emitovanje obveznica u okviru Programa omogućava efikasno upravljanje javnim dugom i prisustvo Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zelene i socijalno održive obveznice predstavljaju vrstu dužničkih hartija od vrednosti kod kojih se sredstva koriste isključivo za finansiranje ili refinansiranje postojećih, budućih ili ranijih zelenih i socijalno održivih projekata. Obveznice ročnosti 10 godina emitovane su po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, uz značajno interesovanje investitora iz celog sveta.

Vlada Srbije usvojila je odluke o broju budžetskih studenata na osnovnim, integrisanim, master i doktorskim studijama za školsku 2024/25. godinu.

Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju godišnjeg Programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2024. godinu, čiji je cilj unapređenje stočarske proizvodnje i genetskog kvaliteta u stočarstvu.

Programom za tekuću godinu utvrđuju se obim i vrste mera kod velikih i sitnih preživara, kopitara, u svinjarstvu, živinarstvu, pčelarstvu i akvakulturi, kao i obim i način raspodele sredstava za sprovođenje ovih mera.

Efekat primene ovog programa biće ostvaren kroz povećanje kvaliteta stočnog fonda, što indirektno dovodi do povećanja kvaliteta proizvoda u mesnoj prerađivačkoj industriji, a pozitivni rezultati proizašli iz Programa u prethodnim godinama uočeni su u oblasti govedarstva, kod mlečnosti krava, količine proizvedenog mleka po grlu, i svih sastojaka mleka (mlečne masti i proteina). U svinjarstvu se napredak registruje u broju živorođene prasadi, broju ukupno rođene prasadi, trajanju laktacije, broju odgajenih prasadi i mase legla.

Članovi Vlade usvojili su rešenja o dodeli novčanih nagrada za rezultate i osvojene srebrne i bronzane medelje u olimpijskim sportskim disciplinama u džudou i taekvondu u iznosu od 15.000 za srebrnu medalju i 10.000 evra za bronzanu medalju u dinarskoj protivvrednosti.

Mešoviti džudo tim selekcije Srbije osvojio je 12 bronzanih medalja na Evropskom seniorskom prvenstvu u džudou koje je održano u Zagrebu, u aprilu 2024 godine, a članovi taekvondo reprezentacije Srbije osvojili su tri srebrne medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu održanom u Beogradu, u maju 2024. godine. Pored sportista, nagrađeni su i njihovi treneri u istom iznosu, kao i sportista ili sportistkinja za osvojenu medalju.

Na sednici je doneto Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o uspostavljanju saradnje između grada Užica, Republika Srbija, i grada Banjaluka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, posebno u oblastima kulturno-istorijskog nasleđa, ekonomije, nauke, obrazovanja, sporta, turizma, ekologije, privrede, programa za olakšavanje obostranih poseta, privrednika, investitora, sportista, turista, mladih.


Izvor: Izvor: Vebsajt Vlade, 06.06.2024.
Naslov: Redakcija