Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Uspostavljanje okvira za dugoročni dijalog sa Francuskom u oblasti energetske tranzicije


Vlada Republike Srbije usvojila je zaključke kojima se obezbeđuje jedan od ključnih preduslova za plasman sveže borovnice i suve šljive na tržište Narodne Republike Kine.

Vlada je usvojila i Zaključak o sprečavanju i kontroli avijarne influence, što je najvažniji preduslov za izvoz pilećeg mesa iz Srbije na kinesko tržište.

Na sednici je usvojen Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Electricite de France (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Memorandumom o razumevanju se definiše i uspostavlja okvir za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije, a svrha ovog dokumenta je i sprovođenje energetske politike u oblasti koja je od zajedničkog interesa, a gde bi EDF mogao biti uključen kao strateški partner.

Članovi Vlade su se, takođe, saglasili da “Muzej nauke i tehnike”, čiji je osnivač Republika Srbija, zaključi sporazum sa “Muzejom automobila – zbirka Bratislava Petkovića”, kojim će se obezbediti privremeni smeštaj i potrebni uslovi za čuvanje zbirke “Muzeja automobila – zbirka Bratislava Petkovića”.

Ovaj muzej je najmlađi u nizu tehničkih muzeja u Srbiji, a u njegovoj zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i svetu, kao i za istoriju automobilizma u HH veku.

Zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća. U zbirci je oko sto vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine, a predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti koja doprinose izučavanju istorije automobilizma.

Na sednici je doneto Rešenje o davanju saglasnosti na odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Užica, Republika Srbija, i Opštine Pljevlja, Crna Gora.

Skupština grada Užica donela je pomenutu odluku, kojom je precizirano da se saradnja uspostavlja u oblastima: ekonomije, nauke, kulturno-umetničkog i istorijskog nasleđa, obrazovanja, sporta, turizma, ekologije, privrede, programa za olakšavanje obostranih poseta privrednika, investitora, sportista, turista, mladih.

Po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, na sednici Vlade formirana je Radna grupa za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa problemom prijema tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope.

Za rukovodioca Radne grupe imenovan je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a zamenik rukovodioca biće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ova radna grupa, koja je već održala prvu sednicu, koordiniraće aktivnostima svih državnih organa Republike Srbije u svim aktivnostima na planu sprečavanja prijema tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope.

Između ostalih, članovi radne grupe biće i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.


Izvor: Vebsajt Vlade RS, 05.04.2024.
Naslov: Redakcija