Zastava Bosne i Hercegovine

EU DIREKTIVA O ADMINISTRATIVNOJ SARADNJI U PODRUČJU OPOREZIVANJA: Srbija bi pristupom mehanizmu razmene informacija imala uvid u prihode platformskih radnika


Srbija bi pristupom mehanizmu razmene informacija od značaja za oporezivanje sa zemljama EU dobila bolji uvid poreskih organa u prihode profesionalaca koji nude usluge na velikom broju digitalnih platformi, uključujući one preko kojih se nude usluge prevoza, prodaje robe i izdavanja nekretnina.

Istovremeno, ovo bi otvorilo prostor za prepoznavanje radno-pravnog statusa onih platformskih radnika koji do sada nisu prepoznati u Srbiji, jedan je od zaključaka okruglog stola koji je organizovao Centar za istraživanje javnih politika pod nazivom “Kako bi evropski propisi promenili uvid poreskih organa u prihode frilensera i radnika koji rade na platformama za izdavanje nekretnina?”

Cilj događaja bio je da ukaže na značaj i implikacije inovirane EU Direktive Saveta o administrativnoj saradnji u području oporezivanja, poznatije kao “DAC 7”, za Srbiju.

Inovirana verzija Direktive odnosi se na širok spektar aktivnosti koje se pružaju preko digitalnih platformi za izdavanje nepokretnosti, prodaju robe, pružanje ličnih usluga kao što su prevoz i druge poslovne usluge. Očekuje se da će primenom Direktive biti smanjen jaz u efektivnom oporezivanju između onlajn i oflajn prodaje usluga na platformama poput Booking, AirBnB, Etsy, Upwork, Uber i sličnih.

Prema pilot anketiranju koje je Eurostat sproveo 2022. godine, u 17 zemalja EU i EFTA radi oko tri odsto platformskih radnika koji pružaju profesionalne usluge preko onlajn platformi, usluge prevoza, prodaju robe i pružanje usluga u izdavanju nekretnina. Ovo istraživanje bi u narednom periodu trebalo da obuhvati i Srbiju.

Tokom diskusije naglašena je važnost Direktive za uspostavljanje mehanizma razmene informacija od značaja za oporezivanje među zemljama članicama EU. Učesnici su diskutovali o obavezama operatera platformi da utvrđuju i proveravaju činjenice relevantne za utvrđivanje poreske obaveze lica koja prihode ostvaruju korišćenjem platformi, te da izveštavaju države članice o tim činjenicama.

Takođe, istaknuta je i obaveza svih država članica u pogledu razmene informacija koje se tiču oporezivanja dohotka ostvarenog posredstvom digitalnih platformi.

Zamišljeno je da ovakav mehanizam onemogući poreske obveznike da prikriju svoje prihode ostvarene posredstvom digitalnih platformi koje su vezane za neku od članica Unije ili za jurisdikcije koje sa zemljama članicama imaju zaključen ugovor o razmeni informacija.

Srbija bi pristupom mehanizmu razmene informacija od značaja za oporezivanje sa zemljama EU, ograničila mogućnost izbegavanja plaćanja poreskih obaveza i povećala svoje poreske prihode. Ova obaveza će Srbiju svakako sačekati ukoliko ostane na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je dr Luka Baturan, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i autor predloga javne politike koji je predstavljen na okruglom stolu.

“Za Centar za istraživanje javnih politika bi prepoznavanje radnika koji rade na platformama koje do sada nisu bile prepoznate kao platforme za rad stvorilo prostor za zagovaranje regulisanja radno-pravnog statusa ovih platformskih radnika koji do sada nisu prepoznati u Srbiji”, rekla je Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra.

O prekarnom statusu radnika koji izdaju svoje nekretnine, ali istovremeno obavljaju i poslove oglašavanja, održavanja higijene i druge usluge govorila je Maja Turnšek, vanredna profesorka na Fakultetu za turizam Mariborskog univerziteta, jedan od retkih istraživača u regionu koji se bavi ovom temom.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 08.06.2024.
Naslov: Redakcija