Zastava Bosne i Hercegovine

73. SEDNICA HS KOMITETA


U periodu od 4. do 15. marta 2024. godine se održava 73. sednica komiteta za Harmonizovani sistem Svetske carinske organizacije (SCO).

Zasedanje obuhvata intenzivne aktivnosti na novoj verziji Međunarodne konvencije o nazivima i šifarskim oznaka robe HS 2028, koja će početi da se primenjuje za sve ugovorne strane od 1. januara 2028. godine. Pored istog, neke od tačaka su u vezi sa izradom Kometara HS 2028 (HS Exlanatory Notes - HS EN 2028).

Na zasedanju se, uz razmatranje niza opštih pitanja i pitanja u vezi sa rodim Naučnog podkomiteta (Scintific Sub-Committee) i Review Podkomiteta (Review Sub-Committee), priprema tekst odluka sa 72. sednice HS komiteta za objavljivanje u Zborniku/Zbirci odluka SCO (Compendium) i to: smrznuta zelena soja u zrnu, proizvod koji se sastoji od nenutritivnog nusproizvoda kokosa, tempeh, negazirano piće,, voćno pivo od trešnje ili višnje, proizvodi koji se sastoje od odmašćenog sojinog griza, pesak sa različitim sadržajem silicijum dioksida, maramice za lice “all in one”, emulzije amonijum nitrata u vodenom rastvoru, natrijum polinaftalen sulfonat različitog stepena čistoće, puni proizvodi od čelika, robot za posluživanje, robot za dostavu, bušilice sa ugrađenim elektromotorom, za rad u ruci, bežične slušalice, monitor za radio televizijsku difuziju, laserski projektor, transformatorske čaure, “Trilith IC” uređaji, linearno Holovo integrisano kolo i dekoracija koja predstavlja Deda Mraza. Njihovo ibjavljivanje u “Službenim glasniku RS” se očekuje do kraja marta 2024. godine.

Takođe, ponovo će se razmatrati pet odluka sa 72. sednice HS komiteta na koje su neke članice stavile prigovor (dostavna vozila, RF generatori, snek sa susamom, zaštitno staklo za upravljačku tablu vozila, edamam), kao i dalje studije u vezi sa svrstavanjem novih proizvoda i izmenama komentara.

73. sednica HS komiteta se odvija isključivo u formatu u živo, uz dozvoljenu mogućnost da se pre sednice dostave komentari na sve tačke dnevnog reda putem CLICK! platforme, kao i da se prati online na Zoom platformi (ali bez mogućnostu uključivanja niti komentarisanja).


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, Nadica Pantović, 10.03.2024.