Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Naručilac je u obavezi da zatraži od ponuđača ispravku računske greške koju je ponuđač dužan da dostavi u roku od pet dana od dana prijema zahteva


Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 – dalje: ZJN) je jasno propisao članom 142. koje su obaveze naručioca kada prilikom pregleda i vrednovanja ponuda uoči da ista ima računsku grešku. Naime naručilac je u obavezi da zatraži od ponuđača ispravku računske greške koju je ponuđač dužan da dostavi u roku od pet dana od dana prijema zahteva. Ukoliko se ponuđač ne saglasi sa ispravkom računske greške, naručilac će njegovu ponudu odbiti.

Ovakvu situaciju ZJN je uredio i propisao na jedan veoma jasan način, ali u praksi se uvek iznova i iznova susrećemo sa novim situacijama. Postavlja se pitanje šta se dešava sa ponudom u kojoj je ponuđač bio pozvan od strane naručioca da se saglasi sa ispravkom računske greške sa kojom se i saglasio ali u pogrešnom iznosu, odnosno prilikom kucanja iznosa došlo je do permutacije brojeva.

U konkretnom slučaju ponuđač je na zahtev naručioca poslao korigovan predmer i predračun radova u kome se saglasio sa računskom greškom što je i potvrdio posebnim dopisom, ali pri kucanju iznosa permutovao je dve cifre. Ponovnim pregledom dokumentacije naručilac je video da je ukupan iznos napisan tako da su permutovane dve cifre ali isto tako je nedvosmisleno mogao da zaključi da je došlo do tehničke greške i da navedena situacija ne može da utiče da ponudu ponuđača oceni kao neprihvatljivu.

Da je naručilac ispravno postupio u navedenoj situaciji govori u prilog i rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki broj 4-00-12/2024. od 06.02.2024.godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 05.03.2024.
Naslov: Redakcija