Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Ne postoji mogućnost da invalidski penzioner stekne status starosnog penzionera kad napuni određene godine života. Međutim, korisnicima prava na novčanu naknadu u visini 50 odsto invalidske penzije (tzv. delimična invalidska penzija) obustavlja se kada korisnik ispuni uslov za starosnu penziju i donosi se rešenje o toj prinadležnosti


Penzionerka T. I. iz Srbobrana zatražila je ovih dana savet penzijskog fonda jer nije sigurna da je penzija koju trenutno prima po zakonu. Naime, ova žena je, kako kaže, primala 11 godina invalidsku penziju, a kada je ispunila godine života, penzija joj je prevedena u starosnu. Kako se ranije raspitivala, shvatila je da to nije moguće, odnosno da nije po zakonu, pa hoće na vreme da razjasni čitavu stvar, da sutra ne bi bila u situaciji da mora novac da vraća Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema važećim propisima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ne postoji mogućnost da invalidski penzioner kad napuni određene godine života stekne status starosnog penzionera. Međutim, korisnicima prava na novčanu naknadu u visini 50 odsto invalidske penzije (takozvana delimična invalidska penzija) obustavlja se kada korisnik ispuni uslov za starosnu penziju i donosi se rešenje o toj prinadležnosti. Upravo kako je urađeno i za ovu penzionerku iz Srbobrana.

Naime, korisniku prava na privremenu naknadu po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, koji je to pravo ostvario do stupanja na snagu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014, 142/2014, 73/2018, 46/2019 - odluka US, 86/2019, 62/2021, 125/2022, 138/2022 i 76/2023) u aprilu 2003. godine, a kome nezavisno od njegove volje prestane svojstvo osiguranika (tehnološki višak, stečaj ili gašenje firme i sl.), određuje se penzija u visini od 50 odsto invalidske penzije (po protoku vremena za koje mu pripada pravo na novčanu naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje NSZ).

Odnosno, privremena naknada se prevodi u delimičnu invalidsku penziju u iznosu od 50 odsto invalidske penzije.

Radi ostvarivanja ovog prava potrebno je podneti zahtev nadležnoj filijali PIO, uz dokumentaciju navedenu u obrascu zahteva. Ukoliko se korisnik ove naknade zaposli, isplata se obustavlja.

Komisije Fonda PIO i NSZ veštače procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja osoba sa invaliditetom, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 32/2013 i 14/2022 - dr. zakon). Zahtevi za procenu radne sposobnosti podnose se Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a samo izuzetno i Fondu PIO, uz zahtev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

Penzija je, bilo da je invalidska ili starosna, lično pravo čija visina zavisi od ukupno ostvarene zarade i navršenog penzijskog staža osiguranika. Kada se u postupku veštačenja utvrdi potpuni gubitak radne sposobnosti, određuje se rok za obavljanje obaveznog kontrolnog pregleda. Ovaj pregled se obavlja najkasnije u roku od tri godine od dana utvrđivanja invalidnosti. Uveden je kao preventivna mera za sprečavanje eventualnih zloupotreba.

Invalidski penzioneri kod kojih na kontrolnom pregledu ne bude potvrđeno ranije utvrđeno stanje invalidnosti ukida se pravo na invalidsku penziju, a onima koji se ne odazovu na ovaj pregled isplata se obustavlja. Pravilo je da kontrolni pregled ne veštači isti lekar, koji je utvrdio potpuni gubitak radne sposobnosti. Ovi penzioneri ne mogu zasnovati radni odnos, odnosno ne mogu ulaziti u obavezno osiguranje. Onom ko se zaposli ili počne da obavlja samostalnu delatnost, ne obustavlja se automatski isplata invalidske penzije, već se on izvodi na ponovnu ocenu radne sposobnosti. Pravo na invalidsku penziju prestaće i obustaviće se isplata i ako se utvrdi da invalidnost više ne postoji. Ukoliko se utvrdi da invalidnost i dalje postoji, neće prestati pravo na invalidsku penziju i ona će se i dalje isplaćivati, a korisnik može nastaviti da radi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović Stojanović, 08.06.2024.
Naslov: Redakcija