Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA USKORO DOBIJA PRVU GENERACIJU FORENZIČKIH RAČUNOVOĐA


Srbija će nakon godinu dana od razvoja novog master programa uskoro dobiti prvu generaciju forenzičkih računovođa, koji će aktivno doprinositi rešavanju pitanja finansijskog kriminala.

Ovo je najavila dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Žaklina Stojanović na otvaranju dvodnevne konferencije posvećene forenzičkom računovodstvu, koja se održava u toj obrazovnoj instituciji.

- Buduće forenzičke računovođe nalaze se u fazi polaganja finalnih ispita iz drugog semestra i prijave tema master rada - rekla je Stojanovićeva. - Finansijski kriminal je veoma važan problem ne samo u našoj zemlji, već na globalnom nivou i to se vidi na osnovu štete koju trpe pojedinci, institucije i ekonomije širom sveta. Kako bi se odgovorilo na ove izazove potrebno je povezati specijalizovana znanja iz oblasti računovodstva i finansija sa znanjima iz krivičnog zakonodavstva i analizom podataka, što smo mi učinili akreditovanjem master programa.

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejana Malinića, više od 50 odsto studenata novog master programa zaposleno je u javnom sektoru.

- Fakultet je za kratak vremenski period uspeo da uspostavi odličnu saradnju sa tužilaštvom, poreskom upravom i policijom - navodi Malinić. - Naš cilj nije da iznedrimo 1.000 forenzičkih računovođa, već onoliko koliko nam je potrebno, ali da oni budu prepoznati u javnosti i da svi znaju da dolaze iz ove institucije.

On je istakao da Ekonomski fakultet u Beogradu ima ambiciju da svoj program promoviše u regionu.

Forenzičke računovođe bave se rasvetljavanjem slučajeva finansijskog kriminala, koji se ispoljavaju kroz prevarno finansijsko izveštavanje privrednih društava, manipulacije na tržištu kapitala, insajderske informacije, poreske utaje, proneveru sredstava, zloupotrebe u vezi sa stečajem, pranje novca, stvaranje tajnih fondova i finansiranje terorizma.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, E.B.T., 07.06.2024.
Naslov: Redakcija