Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Usluga e-bolovanja biće dostupna krajem godine


Krajem ove godine u Srbiji bi trebalo da bude aktivirana usluga elektronskog bolovanja, zahvaljujući kojoj pacijenti više neće morati da nose doznake lično poslodavcima, već će se one slati elektronskim putem. Cilj ovog sistema je da se pacijenti poštede kada su bolesni, ali i sprečavanje lažnih bolovanja.

Pored aplikacije e zdravlje, putem koje pacijenti mogu da zakažu pregled kod svog izabranog lekara, i e recepta, koji je ukinuo potrebu papirnih recepata i uštedeo oko 30 miliona evra, država nastavlja sa digitalizacijom zdravstvenog sistema. Krajem godine, trebalo bi da zaživi i e bolovanje.

"Cilj ovog servisa jeste da se ubrza i olakša proces otvaranja bolovanja, da se eliminiše potreba da pacijenti nose doznake kada su bolesni i da se omogući da RFZO uvidom u IT sistem, može da produži bolovanje kada za to postoji potreba preko 30 dana i da sve informacije budu dostupne i Komisijama", kaže menadžerka za regulatornu reformu Naled-a.

Cilj uvođenja sistema E bolovanja je i smanjivanje potencijalnih zloupotreba nesavesnih pojedinaca i otvaranja lažnih bolovanja, ali i umrežavanje informacionih sistema kojima pristupaju lekari, poslodavci i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ova usluga jedna je od onih na kojoj NALED radi sa Ministarstvom zdravlja, a u planu je da se od 2026-te godine počne i sa primenom e kartona, zahvaljujući kojem će lekari imati potpuni uvid u istoriju bolesti pacijenata.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt RTV, Laura Vujković, 10.07.2024.
Naslov: Redakcija