Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Doneta Uredba o prostornom planu za brzu saobraćajnicu “Vožd Karađorđe”


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za brzu saobraćajnicu “Vožd Karađorđe”, čime se stiču uslovi da se do kraja godine otpočne za izgradnjom prve deonice te brze saobraćajnice - od Lazarevca do Aranđelovca.

Izgradnja državnog puta I reda “Vožd Karađorđe”, kao savremenog putnog pravca, od strateškog je značaja u povezivanju lokalnih samouprava, ravnomernom održivom regionalnom razvoju, ekonomskoj valorizaciji čitave teritorije, povećanju zaposlenosti i standarda kroz nove investicije i predstavljao bi najbržu vezu Istočne Srbije sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i koridorima E-75 i E-763.

Agencija za prostorno planiranje prihvatila je kao osnovane primedbe građana na plan, koje su se ticale kraka brze saobraćajnice koji je trebalo da prolazi kroz opštinu Topola prema Kragujevcu.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne izložbe u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj, kao mesta sećanja na žrtve s teritorije bivše Jugoslavije u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau.

Imajući u vidu to da je Državni muzej Aušvic-Birkenau jedan od centralnih istorijskih spomenika u Evropi o jednom od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva, ova inicijativa ima za cilj da doprinese promociji dijaloga, mira i pomirenja u regionu, razvijajući inovativne i kreativne pristupe očuvanju kulture sećanja.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Antigve i Barbude o uzajamnom ukidanju viza, imajući u vidu da postoji obostrana zainteresovanost za produbljivanjem bilateralne saradnje, a odnosi dveju država beleže uzlazni trend.

Republika Srbija je, takođe, posvećena i aktivnostima u okviru regionalnih organizacija u kojima je Antigva i Barbuda punopravni član, kao što su Karipska zajednica, Asocijacija država Kariba, a ovaj sporazum će doprineti razvijanju sveobuhvatnih bilateralnih odnosa.

Na sednici je doneto Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja sportiskinji Nevenki Onose povodom osvojene bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu - džudo, održanom u Beogradu 2006. godine, kao i sportiskinji Nadi Matić za osvojenu srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama, u paraolimpijskoj sportskoj disciplini stoni tenis u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Na sednici je usvojeno i Rešenje kojim je data saglasnost na Program rasporeda i korišćenja sredstava od doplatne poštanske marke “Krov 2024”. Sredstva su namenjena Komesarijatu za izbeglice i migracije kako bi se pružila podrška u rešavanju stambenih potreba najugroženijih porodica izbeglica i interno raseljenih lica kupovinom seoskih domaćinstava.


Izvor: Izvor: Vebsajt Vlade, 11.07.2024.
Naslov: Redakcija