Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Jedna od sankcija za prekršaj u školama društveno-korisni i humanitarni rad


Postoje različite vrste prekršaja u školama, stoga postoje i različite sankcije za neprilično ponašanje učenika. Jedna od novih kazni ogleda se u društveno-korisnom i humanitarnom radu.

Društveno-korisni i humanitarni rad zvanično je postao jedan od načina kažnjavanja u školama. Da li je ta vrsta vaspitne mere u školama zapravo korisna za đake i koliko će doprineti poboljšanju njihovog ponašanja?

Pedagoškinja Elvira Stefanović naglašava da se deca u školi ne mogu vaspitati samo kažnjavanjem i nagrađivanjem, već je potrebno i preduzeti određene mere, kao što je društveno-koristan rad.

"Ta mera mora biti prirodna posledica, samo tako će shvatiti i razumeti o čemu se radi. Neki od njih su sa uživanjem krečili natpise koje su sami ispisali, jer su shvatili da je to što su prvo uradili pogrešno, a da je ovo što sada rade ispravno, shvataju da si se 'popravili'", napominje Stefanovićeva.

Elvira kaže da se te mere primenjuju van nastave, pre i posle časova ili subotom, kako im se ne bi uskraćivalo pravo na obrazovanje.

"Imamo razne mere - učestvovanje u pripremanju prostora škole za neke kulturne i sportske manifestacije, društveno-koristan rad, uključivanje u neke akcije na nivou grada... Ta praksa humanitarnog rada kod nas nije dovoljno zastupljena, ne samo kao mera, nego uopšte, kao princip u životu", rekla je Stefanovićeva.

Đaci tokom obavljanja društveno-korisnog ili humanitarnog rada imaju i mentora. Njegova je uloga da osvesti važnost ispunjavanja tog zadatka.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, Marina Samardžić, 10.06.2024.
Naslov: Redakcija