Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” ukazuje na dupliranje evidencije PDV-a


Udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” uputilo je Ministarstvu finansija hitan dopis u vezi sa Zakonom o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021, 129/2021, 138/2022 i 92/2023). Ističu da je ovaj zakon loš, jer, kako kažu, uvodi nesigurnost i nejasnoće u poreski sistem, zbog čega ga u ovom udruženju smatraju nepotrebnim.

Privreda je duboko protiv ovakvih promena koje unose pravnu neizvesnost i čine sistem nestabilnim. Posebno smo zabrinuti zbog problema koje ova dopuna zakona donosi, kao što je dodatna komplikacija sistema i namerno izazivanje pravne nesigurnosti uvođenjem dupliranja evidencije PDV-a. Nadamo se da će Ministarstvo finansija pažljivo razmotriti naše primedbe i preduzeti odgovarajuće korake, kako bi se rešili ti problemi – istakao je predsednik udruženja Darko Majstorović.

U udruženju dodaju da Zakonu članu 4 predviđa još dalje komplikovanje već postojećeg komplikovanog sistema i uvodi duplu PDV evidenciju.

Evidencija slična ovoj već se vodi u POPDV obrascu i podnosi se Poreskoj upravi – navodi Majstorović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 10.05.2024.
Naslov: Redakcija