Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene (“CEEPUS IV”)


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene (“CEEPUS IV”), koji će u cilju unapređenja saradnje u oblasti visokog obrazovanja sprovodi od 2005. godine.

Vlada je donela zaključak kojim se poslodavcima u Republici Srbiji preporučuje da zaposlenima – pripadnicima Islamske zajednice u Srbiji, koji praznuju Kurban-bajram, omoguće da ne rade 17. juna 2024. godine, drugog dana ovog verskog praznika, a polazeći od činjenice da se prvi dan praznika u ovoj godini obeležava u nedelju.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2024. godini za domaćinstva, javni i komercijalni sektor, s obzirom na potrebu uspostavljanja održivog načina finansiranja projekata u ovoj oblasti. Uspostavljanje održivog mehanizma finansiranja predviđeno je i Programom ekonomskih reformi za period od 2024. godine do 2026. godine.

Na sednici je obrazovan Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, imajući u vidu potrebu nastavka rada ovog tela i u novom mandatu Vlade Srbije. Savetu će predsedavati predsednik Vlade Miloš Vučević.

Obrazovan je i Savet za starenje i međugeneracijsku saradnju, koji će sprovoditi mere u okviru procesa starenja, promocije međugeneracijske saradnje i vođenja zdravog i aktivnog starenja tokom celog životnog ciklusa.

Obrazovanje Saveta predviđeno je Strategijom aktivnog i zdravog starenja, koja je usvojena prošle godine u cilju podsticanja saradnje državnih organa, stručnih i strukovnih organizacija i udruženja na polju poboljšanja kvaliteta života.

Vlada Srbije donela je rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije, dok je na mesto v. d. direktora Republičkog zavoda za statistiku postavljen Branko Josipović.


Izvor: Vebsajt Vlade, 13.06.2024.
Naslov: Redakcija