Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SA AR EGIPTOM


Sporazum o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipta je potpisan 13. jula 2024. godine u Kairu (AR Egipat).

Sporazum su potpisali Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine RS i Hasan Al Hatib, ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija.

Sporazum obuhvata sve tarifne oznake propisane nacionalnim carinskim tarifama obe zemlje, a bazni nivo carina i drugih dažbina je 1. mart 2023. godine.

Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi su obuhvaćeni sledećim kategorijama:

-          FL - za tarifne oznake ove kategorije ukidaju se sve stope carine i dažbine stupanjem na snagu Sporazuma,

-          PL - tarifne oznake ove kategorije sve stope carine i dažbine će biti delimično liberalizovane do dogovorenog nivoa stupanjem na snagu Sporazuma,

-          TRQ - tarifne oznake ove kategorije sve stope carine i dažbine biće snižene ili ukinute u okviru tarifnih kvota. Za uvezene količine koje prelaze kvote, sve carine i naknade će se, prema dotičnom proizvodu, primenjivati u potpunosti

-          EX - tarifne oznake ove kategorije sve stope carine i dažbine nastavljaju da se naplaćuju.

Industrijski proizvodi su obuhvaćeni sledećim kategorijama:

-          A - za tarifne oznake ove kategorije sve stope carine i dažbine ukidaju se od dana stupanja na snagu ovog Sporazuma,

-          B - za tarifne oznake ove kategorije propisana je postepena liberalizacija u jednakim godišnjim ratama u okviru četiri godine.

-          C - za tarifne oznake ove kategorije propisana je postepena liberalizacija u jednakim godišnjim ratama u okviru deset godina.

-          D - tarifne oznake ove kategorije su isključene iz liberalizacije - sve carine i dažbine nastavljaju da se naplaćuju.

Sporazum će stupiti na snagu prvog dana drugog meseca posle datuma prijema poslednjeg pismenog obaveštenja diplomatskim kanalima, kojim Strane obaveštavaju jedna drugu da su ispunjeni svi potrebni uslovi predviđeni njihovim nacionalnim zakonodavstvom za stupanje ovog Sporazuma na snagu.


Izvor: Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 15.07.2024.