Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura, koje se tiču pojedinačne i zbirne evidencije PDV-a, korisničkih podešavanja i uvođenja novih poreskih kategorija


Ministarstvo finansija organizovalo je konferenciju "U susret unapređenjima SEF-a", na kojoj su predstavljeni planovi za razvoj sistema elektronskih faktura, a čija se realizacija očekuje po usvajanju predloženih izmena i dopuna normativnog okvira.

Na konferenciji, kojoj su prisustvovali pomoćnica ministra u Sektoru za digitalizaciju u oblasti finansija Sonja Talijan i pomoćnik ministra u Sektoru za fiskalni sistem Dragan Demirović, rečeno je da će planirane izmene imati značajan uticaj na postupanje korisnika sistema elektronskih faktura, od kojih većinu čine zapravo poreski obveznici PDV-a.

- Planirane su izmene koje se tiču korisničkih podešavanja, uvođenje novih poreskih kategorija gde će dve postojeće kategorije biti zamenjene sa četiri nove, a kako bi se omogućila što jednostavnija primena obaveze elektronskog evidentiranja prethodnog poreza. Predložena su i unapređenja Pojedinačne i Zbirne evidencije PDV - navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Na konferenciji su predstavljeni konkretni predlozi koje se odnose na obavezu elektronsko evidentiranje prethodnog poreza, čiji je početak primene, u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021, 129/2021, 138/2022 i 92/2023), predviđen za poreske periode koji počinju posle 31. avgusta ove godine.

Ministarstvo finansija objavilo je i dokumentaciju u kojoj su opisana predložena unapređenja SEF-a.

Narodna skupština Republike Srbije je prošle godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju čije su odredbe počele da se primenjuju od 1. januara ove godine, osim odredaba koje se odnose predstavljeno i elektronsko evidentiranje prethodnog poreza.


Izvor: Izvor: Vebsajt eKapija, 13.07.2024.
Naslov: Redakcija