Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOGA ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O FINANSIRANJU PONOVNOG USPOSTAVLJANJA ZAJEDNIČKE STALNE IZLOŽBE U BLOKU 17 DRŽAVNOG MUZEJA AUŠVIC-BIRKENAU: Srbija izdvaja 42 miliona za renoviranje prostorija za stalnu zajedničku izložbu u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau


Srbija će u naredne dve godine morati da izdvoji 42 miliona dinara za renoviranje prostorija za stalnu zajedničku izložbu u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau. Pored renoviranja, država će morati da finansira i konzervaciju prostora za izložbu, ali i sve ostale buduće troškove njenog održavanja.

Ova izložba će biti uspostavljena na osnovu Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne izložbe u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau koji je Vlada Republike Srbije usvojila, a trenutno je u skupštinskoj proceduri.

Izložba se organizuje na osnovu sporazuma koje su, pored Srbije, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija i Crna Gora, potpisale sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje kulturu i nauku (UNESKO) u januaru ove godine.

Radovi na izložbi vredni su ukupno milion evra, a svaka od pomenutih zemalja će snositi jedan deo troškova.

Tako će Bosna i Hercegovina platiti 15,05 odsto troškova, Hrvatska 23 odsto, Crna Gora 2,23 odsto, Severna Makedonija 7,5 odsto, Srbija 35,77 odsto i Slovenija 16 odsto.

U 2025. godini biće planirana finansijska sredstva preostalog dela obaveze za izvršenje Sporazuma, u iznosu od 22 miliona dinara.

Naredne, 2026. godine, planira se izdvajanje 20 miliona dinara.

Zajednička stalna izložba biće postavljena na prvom spratu Bloka 17, a kako je Vlada saopštila inicijativa uspostavljanja izložbe “o jednom od najmračnijih perioda istorije čovečanstva” ima za cilj da “doprinese promociji dijaloga, mira i pomirenja u regionu”, razvijajući “inovativne i kreativne pristupe očuvanju kulture sećanja.”

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Pantelić, 12.07.2024.
Naslov: Redakcija