Zastava Bosne i Hercegovine

OKONČANI PREGOVORI O SPORAZUMIMA SA EGIPTOM I UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA O UKIDANJU CARINA


Posle dizanja rampe za srpske proizvode na tržištu Kine, koje je najavljeno za 1. jul, uskoro bi trebalo da budu ukinute i carine sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine kažu da se potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom očekuje u veoma kratkom periodu, budući da su pregovori uspešno završeni i da sada predstoje samo neophodne formalne procedure za pripremu samog potpisivanja.

Okončani su i pregovori sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u toku je pravno tehnička redakcija teksta i potpisivanje ovog sporazuma se očekuje u što kraćem roku. Oba sporazuma počeće da se primenjuju nakon ratifikacije i razmene nota. U Ministarstvu trgovine kažu da se razmatra mogućnost i za uspostavljanje slobodne trgovine sa Republikom Korejom, čija visoko razvijena i tehnološki napredna privreda čine njen potencijal izuzetno privlačnim.

Oni navode da, zbog smanjenja carinskih stopa ili njihovog ukidanja, za naše privrednike ovi sporazumi znače pristup tržištima Egipta i Emirata pod povoljnijim uslovima u odnosu na druge zemlje, koje sa njima nemaju potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, čime se povećava konkurentnost naših proizvoda. Takođe, kažu da se njima omogućava rast obima međusobne trgovine, kao i našeg izvoza, što će doprineti i porastu investicija i otvaranju novih radnih mesta.

U Ministarstvu trgovine otkrivaju da je puna liberalizacija postignuta za sveže jabuke, smrznute maline, višnje, kupine, borovnice i suve šljive. Bez carine će u Egipat ići i mesne prerađevine od živinskog mesa, dimljeno i sušeno meso, juneće meso, ovčije i kozije meso sveže i smrznuto, određene kategorije živinskog mesa, svežeg i smrznutog, margarin, džemove, marmelade, vodu, kajmak i slične mlečne prerađevine.

- Što se tiče industrijskih proizvoda poreklom iz Srbije, datumom stupanja sporazuma na snagu carine će biti potpuno ukinute za katode i sekcije katoda od bakra, ostale lekove za maloprodaju, određene vrste hartije i kartona, gasna ulja, poluproizvode od aluminijuma, radni alat, ostale proizvode za građevinarstvo od keramike, crepove, određene delove za mašine, katance i brave za nameštaj, ostale brodske dizalice - kažu u ministarstvu.

Sporazum sa Emiratima predviđa da se danom stupanja sporazuma na snagu ukinu carine za izvoz svih vrsta svežeg mesa, rashlađenog ili smrznutog, osim svinjskog mesa i određenih delova junećeg mesa sa kostima, kao i određenih delova pilećeg mesa i na sve vrste riba (osim pacifičkog lososa).

Carine će biti ukinute i na mleko u prahu, neke kategorije sira, sadnice voća, cveće, većinu voća i povrća, sveže jabuke, kruške, šljive, maline, kafa, čajevi i začini, žitarice, brašno, seme, ulja i masti, šećer, većina konditorskih proizvoda, prerađevine od voća i povrća, žvakaće gume bez šećera, voda, etil alkohol poljoprivrednog porekla i većeg dela stočne hrane. Kada je reč o industrijskim proizvodima, datumom stupanja sporazuma na snagu Srbija će moći bez carina u UAE da izvozi nezasićeni propilen, ostale invertore, pojedine vrste lekova, led diode, delove i pribor mašina za štampanje, ostale električne provodnike, priključke i kontaktne elemente za žice i kablove. Bez carine će izvoziti i kalupe za livenje plastične mase, hibridna i električna vozila, paladijum, laptop računare, pametne telefone, putničke automobile sa hibridnim i elektro motorom, kamione sa elektro motorom.

Trgovinska razmena Srbije sa Egiptom u prethodnih 10 godina kretala se u rasponu od 50 do 115 mil USD. Duvan za pušenje je tradicionalno najznačajniji proizvod u srpskom izvozu, sa udelom od skoro 70% u ukupnom izvozu u 2023 godini. Uvoz uključuje pretežno kalcijum fosfat i fosfatnu kredu, koji čine oko 18% ukupnog uvoza iz te zemlje. S druge strane, trgovinska razmena Srbije sa Emiratima se u prethodnih 10 godina kretala u rasponu od 29 do 184 mil USD, pri čemu je zabeležen konstantan suficit na našoj strani. U strukturi izvoza, prema carinskoj tarifi, glavne stavke su vojna roba, jabuke, seno i detelina, dok su u uvozu dominantni aluminijum i polietileni.

- Imajući u vidu da je tržište Srbije nedovoljno veliko, slobodna trgovina je odavno prepoznata kao veoma važan i jedini mogući instrument za pristup većim tržištima i bolje pozicioniranje Srbije na investicionoj mapi sveta. Zahvaljujući mreži sporazuma o slobodnoj trgovini koje je Srbija do sada zaključila sa EU, CEFTA, Evroazijskom ekonomskom unijom, Turskom, EFTA, Velikom Britanijom i Kinom, Srbija danas ima slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju od više od 2,2 milijarde stanovnika, a ova mreža sporazuma biće dopunjena i Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Egiptom. Tržište ove zemlje obuhvata više od 110 miliona stanovnika, i treće je po značaju na afričkom kontinentu - navode u ministtarstvu.

S obzirom na to da Egipat ima veoma visok nivo carinske zaštite i da je zbog toga pristup ovom tržištu veoma otežan, zaključivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini je preduslov za povećanje plasmana srpskih proizvoda na ovo tržište.

- Sporazumi o slobodnoj trgovini i u vremenima nestabilnosti i krize omogućavaju srpskim kompanijama da svoju robu plasiraju uz privilegovan pristup bez carina, čime su naše kompanije značajno konkurentnije u odnosu na kompanije iz okruženja. Takođe, privrednici u Srbiji će imati pristup povoljnijim resursima, sirovinama i opremi koja se ne proizvodi u Srbiji ili se proizvodi u nedovoljnim količinama. Sa druge strane, srpski potrošači će imati u ponudi veliki broj proizvoda iz ove zemlje po povoljnijim uslovima, što će uticati na porast standarda stanovništva - ističu u resornom ministarstvu.


Izvor: Vebsajt eKapija, 19.6.2024.
Naslov: Redakcija