Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Sindikati kritikuju praksu angažovanja detektiva za provere bolovanja


Pravo na bolovanje je jedno od osnovnih prava svakog radnika. Međutim, u praksi se često susrećemo sa situacijama gde poslodavci, sumnjajući u zloupotrebu prava na bolovanje, preduzimaju radnje koje nisu u skladu sa Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje). Kako ističu u Sindikatu “Sloga”, poslodavci koriste nedovoljno definisane propise da opravdaju upotrebu neprihvatljivih metoda provere, kada je reč o bolovanju zaposlenog.

To što neki poslodavci formiraju interne komisije koje obilaze domove zaposlenih, zatim putem interneta proveravaju dijagnozu radnika, nedopustiv je napad na privatnost i poverljivost medicinskih podataka zaposlenih. Komisije sastavljene od ljudi koji nisu medicinski stručnjaci, a koji proveravaju medicinsku dokumentaciju i lične podatke radnika, predstavljaju kršenje Zakona o pravima pacijenata ("Sl. glasnik RS", br. 45/2013 i 25/2019 - dr. zakon) i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018) - dodaje Lidija Jovanović, pravnica u “Slogi”. Ona posebno kritikuje praksu angažovanja detektiva za provere bolovanja, smatrajući to još jednim teškim kršenjem zakonskih normi.

– Mnogi poslodavci zloupotrebljavaju odredbe Zakona o detektivskoj delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 87/2018) da bi neopravdano nadzirali zaposlene, kaže Jovanovićeva i dodaje da detektivi ne bi trebalo nikako da zadiru u privatni život radnika. Zbog svega toga potrebno je uspostaviti jasne, stroge i pravične mehanizme kontrole i reformisati propise o bolovanju.

Poslodavci imaju potrebu da se zaštite od zloupotreba bolovanja, jer to ide ne samo na njihovu, već i na štetu zdravstvenog sistema, a takvo ponašanje uzgred daje i negativan primer svim ostalim radnicima.

Kada posumnja na zloupotrebu poslodavac može da se obrati i nadležnoj lekarskoj ustanovi da se utvrdi da li je bilo zloupotrebe bolovanja. Može takođe i kroz svoj opšti akt da pošalje zaposlenog na nezavisnu kontrolu, na primer, na neku privatnu kliniku, ali takav ugovor sa klinikom mora da ima zaključen ranije, kao i da o tome zaposleni unapred budu obavešteni. Ako zaposleni odbije da ode na lekarski pregled, onda je to razlog za otkaz -navodi Svetlana Budimčević, iz Unije poslodavaca Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, M. Brakočević, 11.05.2024.
Naslov: Redakcija