Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Neophodno izjednačavanje prava porodilja na godišnji odmor


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije uputio je inicijativu za izmene i dopune člana 73. stav 4. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje) kojim je propisano da zaposleni koji nije u celini ili delimično iskoristio godišnji odmor u kalendarskoj godini zbog odsutnosti sa rada radi korišćenja porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta – ima pravo da taj odmor iskoristi do 30. juna naredne godine.

Zakon o radu je ovom odredbom zaštitio zaposlenu ženu, koja zbog odsustvovanja sa rada usled korišćenja porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta, nije uspela da iskoristi godišnji odmor u kalendarskoj godini, bilo u celini bilo delimično. To znači da ukoliko je zaposlena bila na porodiljskom odsustvu, godišnji odmor za tu godinu može iskoristiti do 30 juna naredne godine. Međutim, zaposlene ovo pravo gube, ukoliko se vrate na rad sa navedenog odsustva nakon 30. juna naredne godine, čime su stavljene u neravnopravan položaj u odnosu na zaposlene porodilje koje su se vratile da rade u prvoj polovini godine.

Opštepoznata činjenica je da su majke najpotrebnije svojoj deci u prvim godinama života deteta i da je zakon 2014. godine upravo u tom pravcu u više odredaba unapređen.

Obzirom na navedeno, a kako bi sve porodilje stavili u jednak radno-pravni položaj predlažemo da se dosadašnji član 73. stav 4. briše i doda novi član koji glasi:

“Zaposleni koji nije u celini ili delimično iskoristio godišnji odmor u kalendarskoj godini zbog odsutnosti sa rada radi korišćenja porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta – ima pravo da taj odmor iskoristi do kraja (31. decembra) naredne godine.”

Državu ova izmena zakona ne bi koštala apsolutno ništa, a bila bi od velike koristi zaposlenim majkama i njihovoj deci, čime bi se njihov radno-pravni položaj izjednačio bez obzira kada bi u narednoj godini otpočele sa radom, navodi se u inicijativi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, 14.05.2024.
Naslov: Redakcija