Zastava Bosne i Hercegovine

MALA MATURA 2024: Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna, lista želja za upis u srednju školu moći će da se podnese 26. i 27. juna, dok će konačna lista želja biti objavljena 29. juna


Rešavanjem testa iz predmeta po izboru završena je mala matura za osmake. Najviše učenika opredelilo se da na trećem testu polaže geografiju, nešto manje biologiju, zatim slede istorija, fizika i hemija.

Učenici su prethodna dva dana (utorak i sreda) polagali testove iz srpskog, odnosno matematike. Ispit iz predmeta po izboru počeo u 9 sati i trajao je do 11 sati. Učenici su imali na raspolaganju 120 minuta da odgovore na 20 pitanja.

Završni ispit je obavezan za sve osmake. Računa se da je učenik završio osnovnu školu tek kada izađe na malu maturu. Na završnom ispitu učenik ne može da padne, ali je ostvareni broj bodova na sva tri testa važan zbog upisa u srednju školu.

Za upis u srednju školu boduje se uspeh iz osnovne škole (šesti, sedmi i osmi razred). Maksimalan broj bodova koje učenik može da ponese iz škole je 60. Na testovima maksimalno može da ostvari 40 bodova - po 14 iz srpskog i matematike i 12 iz predmeta po izboru.

Đaci i roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna, u matičnoj školi i na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs). Istog dana moći će da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna. Lista želja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista želja biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine. Upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta. Znači da mesta u srednjim školama ima više nego malih maturanata, tako da ne treba da brinu. Međutim, da bi upisali željenu srednju školu moraće da ostvare dovoljan broj poena za to.

Roditelji, ali i učenici, treba da računaju da će ove godine biti teže upisati "popularne" škole. Od septembra odeljenja u osnovnim i srednjim školama mogu da imaju maksimalno 28 učenika, dok je do sada bilo 30.

Ukoliko škola prima 10 odeljenja prvog razreda, znači da će ove godine upisati 20 učenika manje, što je dve trećine jednog odeljenja. To će sigurno povećati minimalni broj bodova koji je potreban za upis, u odnosu na prošlu godinu.

Već godinama unazad među đacima popularne su medicinske škole, gimnazije, elektrotehničke škole. Prema podacima Ministarstva prosvete, prošle godine je najveće interesovanje bilo za Medicinsku školu "Dva heroja" iz Novog Pazara i to na smeru - medicinska sestra tehničar. Tu je poslednji upisani na listi imao 91,10 bodova.

Veliko interesovanje bilo je i za Tehničku školu "Rade Metalac" iz Leskovca i to za smer - tehničar drumskog saobraćaja. Poslednji upisani đak na tom smeru prošle godine imao je 79,35 bodova.

Mnogim učenicima iz Vranja i okoline prošle godine na listi želja našla se Medicinska škola, smer- medicinski tehničar. Za upis na taj smer prošle godine bilo je potrebno minimum 91,66 bodova. Godinama unazad ogromno interesovanje je za Elektrotehničkom školom "Nikola Tesla" u Beogradu i to za smer - elektrotehničar informacionih tehnologija.

Osim ovih tražene su bile i Vazduhoplovna akademija u Beogradu (za smer Tehničar vazdušnog saobraćaja bilo je potrebno minimum 93,31 bod), Tehnička škola "Mileva Marić Ajnštajn" iz Novog Sada i to smer - Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, Škola za dizajn u Beogradu smer - tehničar dizajna grafike.


Izvor: Vebsajt Euronews, 20.6.2024.
Naslov: Redakcija