Zastava Bosne i Hercegovine

U PLANU IZMENA ZAKONSKE REGULATIVE U CILJU UREĐIVANJA UPRAVLJANJA POSTROJENJIMA ZA PRERADU OTPADNIH VODA I UVOĐENJE JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA U OVU OBLAST


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ovom trenutku sprovodi programe i projekte izgradnje komunalne kanalizacione infrastrukture u okviru kojih je planirana izgradnja ili rekonstrukcija 177 postrojenja za preradu otpadnih voda u Republici Srbiji. Tokom sprovođenja ovih projekata, uočeni su problemi i izazovi na poslovima izgradnje PPOV čiji su uzrok uglavnom ograničeni resursi i kapaciteti velikog broja jedinica lokalne samouprave, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

To se pre svega odnosi na nizak nivo obučenog i profesionalnog kadra, pre svega inženjerske, mašinske i tehnološke struke, na ograničena finansijska sredstva, ali i nedostatak svesti o višedimenzionalnoj složenosti funkcionisanja PPOV. Takođe, u Republici Srbiji već postoji oko 50 PPOV za koja je poznato da se nalaze u različitim stanjima operativnosti.

Iz tog razloga, MGSI je i periodu od avgusta do decembra 2023. godine obavio terensku kontrolu rada 40 postrojenja za preradu otpadnih voda. U kontrolu nije uključeno 15 PPOV koja su devastirana do te mere da su prethodnih godina već smeštena u neki od programa potpune rekonstrukcije ili rušenja i izgradnje novog PPOV na istom mestu.

MGSI se za obradu prikupljenih podataka obratilo Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu (Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, katedra za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine) koji je izradio Studiju "Analiza stanja u sektoru upravljanja otpadnim vodama i smernice za dalji razvoj".

Tokom provere rada PPOV su ispitivani nedostaci u tehnološkom procesu postrojenja, nedostaci u funkcionisanju opreme, nedostaci u građevinskom delu, nedostaci u administrativno/finansijskom delu (nabavke, komunikacija, organizacija posla), nedostaci u ljudskim resursima, projektovani kapacitet postrojenja u ES i realni kapacitet koji se koristi, uticaj infiltracije i kvaliteta kanalizacione mreže na rad postrojenja, uticaj industrijskih otpadnih voda na rad postrojenja, način i lokacija zbrinjavanja komunalnog mulja.

Obavljenim pregledom 40 PPOV je utvrđeno da pet PPOV nije funkcionalno iz razloga kvarova ili nisu nikada ni puštana u rad jer nije izgrađena kanalizaciona mreža za njih, za devet PPOV je potrebna potpuna rekonstrukcija ili rušenje i izgradnja novog, a za ostalih 26 PPOV su potrebna veća ili manja dodatna ulaganja u cilju pune funkcionalnosti.

Studija je uporedno ispitala nekoliko modela upravljanja PPOV, a kao kriterijumi su uzeti ukupno praćenje realizacije, primena postojeće zakonske regulative, primena međunarodne regulative, postojeća administracija, buduća samoodrživost i pouzdanost eksploatacije.

Konstatovano je da je model sa osnivanjem javno-privatnog partnerstva najpovoljniji za Republiku Srbiju, jer obezbeđuje visoko pouzdano ispunjenje zadatih kriterijuma.

- Sadašnji decentralizovani model upravljanja je model u kome je jedinica lokalne samouprave odgovorna za finansiranje i upravljanje PPOV samim tim što je nadležna za pružanje komunalne usluge odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda. On je u realizaciji pokazao znatne slabosti. Ova pojava se ne može smatrati neočekivanom imajući u vidu da je trenutno i planirano prečišćavanje komunalnih otpadnih voda relativno "nova delatnost" u Republici Srbiji - navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema prikupljenim podacima, uočeni su nedostaci ovakvog pristupa u upravljanju ("decentralizovan") kao što su nedovoljan kapacitet i resursi lokalnih samouprava da preuzmu odgovornosti u decentralizovanom pristupu i nedovoljan prenos novčanih sredstava na lokalne samouprave.

Posebni problemi se odnose na zloupotrebu poverenih ovlašćenja, nedovoljnu transparentnost u poslovanju kao i izostanak stvarne kontrole i odgovornosti za negativne rezultate poslovanja, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu sve navedeno, MGSI će u narednom periodu pristupiti izmeni zakonske regulative u cilju uređivanja upravljanja postrojenjima za preradu otpadnih voda.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 21.6.2024.
Naslov: Redakcija