Zastava Bosne i Hercegovine

VISOKI SAVET SUDSTVA: Prošle godine izabran 281 sudija. Potrebna je dalja intenzivna angažovanost na biranju sudija kako bi se obezbedio dovoljan broj nosilaca sudijske funkcije


Visoki savet sudstva (VSS) izabrao je tokom prošle godine 281 sudiju, što je dvostruko više nego u prethodnoj godini. Tokom 2023. doneto je čak 137 odluka o prestanku sudijske funkcije, od kojih je najveći broj onih koji su otišli u penziju.

Jasno je da je i u 2024. godini potrebna dalja intenzivna angažovanost na biranju sudija kako bi se obezbedio dovoljan broj nosilaca sudijske funkcije – kažu u Visokom savetu sudstva.

Tokom prošle godine doneto je i 50 odluka o postavljenju vršioca funkcije predsednika suda, na period od najduže godinu dana. U septembru su objavljena i dva javna konkursa za izbor predsednika suda za ukupno 46 sudova. Time će biti obezbeđeno bolje funkcionisanje sudova, ističu u VSS.

Kada je reč o disciplinskim postupcima protiv sudija, disciplinski tužilac VSS postupao je po 543 disciplinske prijave, od kojih je u 14 slučajeva pokrenut postupak.

Savet je obradio i 756 pritužbi na rad sudova i sudija, koje su podnele stranke i učesnici u postupku. U 45 slučajeva utvrđeno je da su pritužbe osnovane, a 12 je prosleđeno disciplinskom tužiocu.

Kontinuiranim naporima na unapređenju kvaliteta, efikasnosti, odgovornosti, poštovanju etičkih vrednosti i transparentnosti rada sudija i sudova, VSS jasno potvrđuje svoje strateško opredeljenje ka nezavisnom, odgovornom, stručnom i efikasnom sudstvu, a sve u cilju ostvarivanja Ustavom garantovanih prava i sloboda građana”, navodi se u godišnjem izveštaju o radu VSS.

Rad ovog tela u prošloj godini obeležili su intenzivni napori na usklađivanju zakonskog okvira sa izmenama Ustava u oblasti pravosuđa i konstituisanje novog saveta. Time je otpočela primena novih pravosudnih zakona – Zakona o Visokom savetu sudstva ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023), Zakona o sudijama ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023) i Zakona o uređenju sudova ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023), čime se omogućava ostvarivanje prava građana na jednak pristup pravdi i zakonito, pravično i efikasno suđenje.

VSS je preuzeo širu nadležnost nad izborom sudija i predsednika sudova, koja je zakonskim izmenama izmeštena iz Narodne skupštine. Započeta je izrada 14 podzakonskih i drugih akata, kojima se bliže uređuju drugačiji položaj, nadležnosti i organizacija VSS, kao i njegova budžetska autonomija.

Tokom 2023. godine savet je doneo Poslovnik o radu Visokog saveta sudstva ("Sl. glasnik RS", br. 110/2023), Pravilnik o kriterijumima i merilima za izbor sudija i predsednika sudova, kao i pravilnike kojima se uređuje sprovođenje i vrednovanje razgovora sa kandidatima za sudijsku funkciju, rad Budžetske komisije saveta, zaštita sudija i suda od neprimerenog uticaja, kao i rad Etičkog odbora VSS.

“Ovim je obezbeđen viši stepen odgovornosti i transparentnosti u radu sudova, što dalje doprinosi unapređenju poverenja građana u sudstvo kao nezavisnu granu vlasti”, naglašeno je u saopštenju Visokog saveta sudstva.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 23.03.2024.
Naslov: Redakcija