Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Broj donetih presuda u postupcima za zaštitu uzbunjivača prepolovljen


Biro za društvena istraživanja ukazuje da se primena Zakona o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014) u Srbiji se pretvorila u mehanizam, koji identifikuje slabe tačke u korumpiranom sistemu, na način da nakon otkrivanja koruptivne radne uzbunjivač dobija sudsku zaštitu, ali i neizvesnost od budućih odmazdi, jer oni zbog kojih je uzbunjivanje izvršeno i posle uzbunjivanja nekažnjeno i neretko pod zaštitom države i partije nastavljaju da se bave nezakonitostima.

Da je postojeći Zakon o zaštiti uzbunjivača nedelotvoran te da građani-uzbunjivači nemaju poverenja u njega govore podaci Ministarstva pravde, prema kojima je broj sudskih presuda o  sudskim zaštitama uzbunjivača za period 2016. – 2021. godina smanjen za više nego duplo, sa 235 na 106.

Angažovanje uzbunjivača u javnom interesu kako bi se zaštitila vladavina prava, javna imovina i integritet institucija, ali i ukazalo na korupciju u Srbiji nisu povod za podršku najhrabrijima među nama, već je povod za razne vidove odmazde u čemu učestvuje i država, a na šta ukazuju slučajevi o kojima se govorilo u javnosti, kao i veliki broj onih koji su ostali van interesa medija da izveste o njima.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biroa za društvena istraživanja - BIRODI, 23.6.2023.
Naslov: Redakcija