Zastava Bosne i Hercegovine

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV TORTURE: Zaštitnik građana ističe tendenciju unapređenja zaštite prava lica lišenih slobode, dok nevladine organizacije kažu da je nasilje obeležilo 2023. godinu


Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture da je zabrana mučenja i drugih oblika zlostavljanja imperativna norma u opštem međunarodnom i domaćem pravu, zbog čega se takve pojave ni pod kojim okolnostima ne mogu opravdati u praksi. Ističe da, kada se govori o torturi, najčešće se misli na status lica lišenih slobode, jer ustanove zatvorenog tipa u kojima se nalaze pogoduju različitim vidovima zlostavljanja.

„Bez obzira na osnov po kome je neko lice zatvoreno, ono nije neslobodno i raspolaže širokim spektrom prava. To je važno istaći zbog afirmisanja značaja prevencije, koja je ključna za suzbijanje torture i u tom smislu, preduzimanja potrebnih mera, jer praksa pokazuje da je rizik od torture najveći u prvim satima lišenja slobode“, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zato je, prema rečima zaštitnika građana, adekvatna reakcija nadležnih od izuzetnog značaja, pre svega u pravcu pravovremenog identifikovanja fizičkog ili psihičkog zlostavljanja, ali i pokretanja temeljnih istraga povodom svakog incidenta, uključujući i izvesnost sankcionisanja izvršilaca.

Zaštitnik građana ukazuje na to da ova institucija, u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija protiv torture ima mandat da u cilju prevencije torture obavlja posete ustanovama u kojima su smeštena lica lišena slobode i proverava da li su uslovi i način na koji se postupa prema njima u skladu sa međunarodnim standardima.

U tom smislu, Zaštitnik građana konstatuje da u Srbiji postoji tendencija unapređenja zaštite prava lica lišenih slobode, kao i sprečavanja torture i drugih oblika zlostavljanja. Međutim, to ne znači da su takve pojave eliminisane. 

Nedavni tragični slučaj u KPZ u Beogradu - Padinskoj Skeli, potvrđuje da je zlostavljanje teško prepoznati jer žrtve često iz straha nisu spremne da to prijave, ali i da je potrebno da se službenici pridržavaju svih procedura u radu i sa posebnom pažnjom prate ponašanje svih lica lišenih slobode.

Zaštitnik građana je, obavljajući poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) samo u prošloj godini izvršio 90 poseta, dok su nadležnima organima upućene 234 preporuke.

Između ostalog, ukazano je na neophodnost sistemskog registrovanja svih povreda lica lišenih slobode i potrebe da se te informacije bez odlaganja i bez izuzetka dostavljaju nadležnim organima.

Ustanovljena je i potreba poboljšanja zaštite osoba sa mentalnim smetnjama, i razvijanja sistema kontinuiranih obuka o ljudskim pravima za sve koji postupaju prema ovim posebno osetljivim grupama. Unapređenje materjalnih uslova u svim ustanovama u kojima se nalaze lica lišena slobode, uz angažman dovoljnog broja zaposlenih, takođe je jedna od preporuka, imajući u vidu da loši smeštajni uslovi i neodgovarajući kadrovski kapaciteti mogu stvoriti rizik da lica lišena slobode postanu žrtve zlostavljanja i nehumanog postupanja.

Navedeno zahteva i poboljšanje mehanizama unutrašnje kontrole policije, kao i aktivan rad tužilaštva i sudova u cilju efektivne i efikasne borbe protiv torture.

S druge strane, Beogradski centar za ljudska prava iskazao je povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, duboku zabrinutost zbog stalnog nedostatka efikasnih mera Srbije u prevenciji i borbi protiv torture. Kako je istaknuto, prethodnih nekoliko meseci obeleženi su uznemirujućim događajima koji jasno ukazuju na ozbiljnost i učestalost pojave torture i zlostavljanja u društvu

Obeshrabruje i činjenica da već godinama nema efikasnih istraga podnetih prijava o slučajevima torture i zlostavljanja, što tužilačke istrage nisu temeljne niti ažurne, što se vode bez adekvatnih istražnih tehnika, a to najbolje potvrđuje činjenica da ni posle gotovo četiri godine nema nikakvog pomaka u utvrđivanju individualne odgovornosti, otkrivanju i gonjenju policijskih službenika u brojnim slučajevima zlostavljanja na julskim protestima 2020, ukazao je BCLJP.


Izvor: Vebsajt zaštitnika građana i Vebsajt NIN, 26.6.2024.
Naslov: Redakcija