Zastava Bosne i Hercegovine

POČEV OD ISPLATE ZA JUN BIĆE POVEĆANE STIPENDIJE ZA STUDENTE DOKTORSKIH STUDIJA: Sada iznose 75 hiljada dinara mesečno


U zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu upriličena je svečana ceremonija dodele stipendija studentima doktorskih akademskih studija po 24. Javnom pozivu, za 2024. godinu. Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, naučnoistraživačkih organizacija, profesori i, naravno, dobitnici stipendija.

Na ovogodišnji Javni poziv za stipendiranje prijavilo se 240 kandidata, a dodeljeno je 166 stipendija. Ugovore o stipendiranju potpisalo je 107 kandidata.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović istakla je značaj ovog programa u svom uvodnom obraćanju. Ona je naglasila važnost podrške mladim naučnicima i njihove uloge u budućem razvoju našeg društva i dodala da je stipendistima, pored ličnih primanja, ovim putem odobreno i finansiranje njihovog naučno-istraživačkog rad, ali i druge aktivnosti, kao što su kratkotrajna usavršavanja, boravci u inostranstvu, na domaćim ili inostranim konferencijama i kongresima.

Program stipendiranja studenata doktorskih akademskih studija ima za cilj razvoj naučnoistraživačkog podmlatka i sprečavanje odliva naučnih kadrova iz Srbije. Ministarstvo svake godine obezbeđuje stipendiranje za 200 novih studenata i nastavlja finansiranje za oko 280 već stipendiranih studenata koji se uključuju u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija.

Ove godine doneta je odluka o povećanju iznosa stipendija za 15 odsto, sa 65.000,00 na 75.000,00 dinara mesečno. Povećani iznos će biti isplaćen od junske stipendije. Stipendije se dodeljuju najboljim studentima u različitim naučnim oblastima, uključujući fiziku, hemiju, biologiju, medicinu, društvene nauke i mnoge druge. Ministarstvo takođe finansira materijalne troškove rada stipendista, čime se obezbeđuje da oni imaju sve uslove za uspešno naučnoistraživačko angažovanje.


Izvor: Vebsajt Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, 25.6.2024.
Naslov: Redakcija