Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN SEMINAR „PRAVO NA KOLEKTIVNO PREGOVARANJE I AKCIJU“: Cilj seminara bio je razmena iskustava o mogućnostima uspostavljanja socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata


U Beogradu je u organizaciji Evropske federacije zaposlenih u javnim službama (EUROFEDOP – European Federation of Employees in Public Services), održan seminar „Pravo na kolektivno pregovaranje i akciju“ u Beogradu.

Cilj seminara bio je razmena iskustava o mogućnostima uspostavljanja socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata u evropskim zemljama i izazovi sa kojima se sindikati suočavaju u oblasti kolektivnog pregovaranja. Na seminaru su predstavljeni različiti modeli za prevazilaženje konflikta u konteksu aktuelne političko-ekonomske situacije u svetu.

Danas, u skoro svim savremenim pravnim porecima, pravo na štrajk predstavlja jedno od fundamentalnih prava radnika, istakao je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Aleksandar Radosavljević. Radnik ima pravo da organizuje i  učestvuje u štrajku, kao i  da participira u radu sindikalnih organizacija u cilju zaštite interesa i prava zaposlenih, što garantuje i domaće zakonodavstvo.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog inicira društvene dijaloge o pitanjima od zajedničkog društvenog interesa. Dijalog čini bitni konstitutivni element, stub moderne demokratije, samo pod uslovom da su njegovi učesnici zaista vođeni dobrom voljom, međusobnim poverenjem i nastojanjem da u društvu promovišu i šire duh uvažavanja interesnih razlika i kulturu tolerancije. Dijalog bi trebalo da predupredi, ali i reši  svaki eventualni radni spor, naglasio je Radosavljević i predstavio rezultate dijaloga na kojima se raspravljalo o unapređenju radnih prava zaposlenih i njihovog odnosa sa poslodavcima.

Na skupu su govorili i Bart van Kalenberg, generalni sekretar EUROFEDOP-a, Alen Mezo, potpredsednik EUROFEDOP-a, Lazar Jovevski, profesor Pravnog fakulteta u Skoplju, Jovan Protić, nacionalni koordinator za Srbiju u Međunarodnoj organizaciji rada, Ivana Mihajlović, zamenica generalnog sekretara u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, Jadranko Vehar ispred sindikata R. Hrvatske i Karl Dalton, generalni sekretar u Udruženju zatvorskih službenika Irske.


Izvor: Vebsajt Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, 26.6.2024.
Naslov: Redakcija