Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA SEDNICA VLADE SRBIJE: Usvojeno više akata


Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Evropske unije o učešću naše zemlje u Programu EU „Građani, jednakost, prava i vrednosti“, najvećem programu namenjenom promociji i zaštiti vrednosti Unije. Cilj pristupanja Programu jeste podrška promovisanju ovih prava i vrednosti.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Republike Srbije u “Fiskalisu”, Programu Unije za saradnju u oblasti oporezivanja, u cilju obezbeđivanja kontinuiteta učešća u aktivnostima tog programa, odnosno unapređenja standarda i usklađivanja sa propisima i najboljim praksama EU na putu Cpbije ka članstvu.

Na sednici je usvojena i izmena Odluke o privremenoj zabrani uvoza peleta od drveta, kojom je predviđeno da se produži privremena zabrana uvoza na još 90 dana, s obzirom na to da poremećaj na tržištu peleta još nije otklonjen.

Imajući u vidu potrebu Republike Srbije za stalnim unapređivanjem i razvijanjem dualnog obrazovanja i Nacionalnog okvira kvalifikacija, Vlada je dala saglasnost da Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija pristupi zaključenju sporazuma o saradnji na zajedničkom uspostavljanju platforme saradnje „Obrazovni Trening centar Put svile Srbije i Kine“ sa Politehničkom školom i kompanijom „Haitian internacional holdings limited“ u Ningbou, u Kini, i Institutom za pojas i put iz Beograda.

Poseban značaj ovog sporazuma je promovisanje i dalje razvijanje dualnog obrazovanja i Nacionalnog okvira kvalifikacija u Srbiji kroz razvoj zajedničkih studijskih programa i realizaciju učenja kroz rad za studente upisane na studijske programe koji se realizuju u takvom modelu u oblasti mehatronike, razmene nastavnog kadra i studenata u oblasti dualnog obrazovanja, stipendiranje izuzetno nadarenih studenata i drugih aktivnosti od zajedničkog interesa.

Članovi Vlade usvojili su i Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja Milošu Stanojeviću za osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini — veslanje, četverac bez kormilara za lake veslače, održanom u Varezeu, u Republici Italiji, 2012. godine. Ovom odlukom predviđeno je da nacionalno sportsko priznanje, u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, bude dodeljeno Milošu Stanojeviću, s obzirom na to da je navršio 40 godina života.


Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 27.6.2024.
Naslov: Redakcija