Zastava Bosne i Hercegovine

NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U ZEMLJE EU POČEĆE DA SE PRIMENJUJU U PRVOJ POLOVINI NAREDNE GODINE: Svaki građanin Srbije koji želi da uđe i boravi u zemljama Unije do 90 dana moraće da podnese zahtev za odobrenje putovanja preko Evropskog sistema putnih informacija (ETIAS), i to 96 sati pre polaska – ukoliko se zahtev odobri, važi 3 godine od izdavanja vize i može se više puta iskoristiti, a naknada za izdavanje iznosi 7 evra


Evropski sistem putnih informacija (ETIAS) trebalo bi da počne da funkcioniše u prvoj polovini sledeće godine. Ovo su najnovije informacije, iako su ovi rokovi do sada više puta pomerani. Kako je najavljeno, više od 1,4 milijarde građana iz više od 60 različitih zemalja širom sveta od tog trenutka moraće da pribave odobrenje za putovanja za ulazak u 30 zemalja  šengenskog prostora. Evropska unija na ovom sistemu i uvođenju dozvola za putovanja radi od 2016. godine sa ciljem da se poveća bezbednost u Evropi tako što će se unapred znati ko dolazi na ovaj prostor. Prijavljivanje će se obavljati preko veb-stranice, a u pripremi je navodno i aplikacija. Sam postupak dobijanja ovog odobrenja će biti jednostavan i trajaće oko desetak minuta, a putnicima će biti potrebno da skeniraju pasoš i svoju fotografiju, kao i da odgovore na nekoliko kratkih pitanja. Kako je navedeno na sajtu ETIAS-a, i od građana Srbije će se tražiti da podnesu zahtev za ulazak u evropske zemlje u opšte turističke, poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe. Navedeno je da program počinje da se sprovodi od  2025. godine i namenjen je za kontrolu putnika koji stižu iz inostranstva kao odgovor na globalno povećanje terorističkih aktivnosti.

„U sledećoj godini od građana Srbije će se očekivati da dobiju ovu dozvolu pre putovanja. Svaki građanin Srbije koji želi da uđe u Evropu i boravi duže od 90 dana mora da podnese zahtev za šengensku vizu. Savetuje se da to učine 96 sati pre datuma polaska. Uslov je da budu punopravni državljanin Srbije pre podnošenja zahteva za ETIAS, tako da putnici koji imaju pasoš ili putnu ispravu sa drugačijim statusom mogu da podnesu zahtev za punu šengensku vizu za posetioce, a ne ETIAS“,  navodi se na zvaničnoj sajtu.

Dodaje se da građani Srbije mogu da očekuju da će njihova dozvola biti obrađena i odobrena u roku od nekoliko minuta, a ovlašćenje se šalje elektronskom poštom u formi PDF dokumenta.

„Nema potrebe da štampate ili iznosite bilo kakve dokumente jer se ETIAS čuva u elektronskom formatu u evropskom sistemu“, navedeno je. Ovaj sistem, kako je ranije navedeno, trebalo bi da pomogne u vezi s aktuelnim bezbednosnim, zdravstvenim i migratornim rizicima, a odnosi se na 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu. Sistem je osmišljen tako da ne bude komplikovan. Svi građani Srbije u dobi od 18 do 70 godina moraće da traže ovaj dokument i plate ovu uslugu sedam evra, dok će ona biti besplatna za maloletne, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji. Čim pošalju zahtev, na imejl-adresu bi trebalo da stigne odgovor o prihvatanju zahteva za „instant vizu“, koja će važiti tri godine (svaki boravak od 90 dana) ili onoliko koliko im važi pasoš. U slučaju odbijanja dobićete i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe. Sa ovim dokumentom kada jednom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge države Evropske unije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 26.6.2024.
Naslov: Redakcija