Zastava Bosne i Hercegovine

TREĆI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF NA ZLATIBORU, OD 26. DO 29. MAJA 2024. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Razmatrane teme koje se tiču kontrole, revizije i inspekcijskog nadzora, te računovodstvene aktuelnosti, aktuelnosti u oblasti trgovine i zaštite potrošača i konkurencije


U okviru višednevnog Savetovanja kompanije Paragraf, koje se održava na Zlatiboru, u periodu od 26. do 29. maja, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", trećeg dana savetovanja, 28. maja 2024. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora razmatrane su teme u vezi sa kontrolom, revizijom i inspekcijskim nadzorom.

U okviru predavanja, koje je održala Milena Grbović, diplomirani ekonomista, dugogodišnji rukovodilac organizacionih jedinica za materijalno-finansijske poslove i računovodstvo u javnom sektoru, tema su bile aktuelnosti u poslovanju javnog sektora iz oblasti budžetskog sistema i računovodstva, interne kontrole i primanjima van radnog odnosa.

Druga tema bila je vezana za postupanje korisnika budžetskih sredstava u sistemima IFISuP i SPIRI, o čemu je govorila Srđana Svetozarević, rukovodilac Grupe za finansijsko upravljanje i kontrolu u Ministarstvu prosvete.

Najčešće nepravilnosti utvrđene u eksternoj reviziji korisnika javnih sredstava bila je treća tema javnog sektora, a predavač je bio Ivica Gavrilović, vrhovni državni revizor.

Završno predavanje trećeg dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održao je advokat Dušan Radovanović, koji je govorio o standardima rada budžetske inspekcije i najčešćim primedbama u terenskoj kontroli.

Za učesnike iz privatnog sektora održana su predavanja na temu računovodstvenih i aktuelnosti u oblasti trgovine i zaštite potrošača i konkurencije.

U okviru prvog predavanja, koje su održali Aleksandar Milanović, glavni i odgovorni urednik časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor” i prof. dr Marina Protić, ovlašćeni eksterni i interni revizor tema je bila PDV tretman i računovodstveno evidentiranje vraćanja dobara.

Aktuelnosti u oblasti trgovine i zaštite potrošača obradila je supervizorka Snežana Zvonarić.

Završno predavanje za privatni sektor održao je Mile Orlović, glavni i odgovorni urednik časopisa “Pravo u privredi i pravosuđu”, koji je govorio o zaštiti konkurencije u Republici Srbiji.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 28.05.2024.