Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLICIJI I ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU: Propisi zabranjuju torturu na saslušanjima


Na pritužbe o zlostavljanju uhapšenih iz ministarstva poručuju da su policijski službenici u obavezi da postupaju poštujući dostojanstvo, ugled i čast svakog pojedinca

Izveštaj Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka (CPT) o sprovedenoj ad hok poseti Srbiji u periodu od 21. do 30. marta 2023. godine objavljen je 25. januara. Između ostalog, u medijima se citiraju i navodi da je delegacija CPT primila brojne pritužbe o fizičkom maltretiranju osumnjičenih za krivična dela od policajaca uglavnom na području Beograda. Takođe, navodi se i da se postupanje policije sa privedenim i uhapšenim osobama, posebno na području Beograda, nije poboljšalo od poseta 2017. i 2021. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u vezi sa ovim navodima saopštilo da je postupanje policijskih službenika regulisano pozitivnim zakonskim propisima, pre svega Ustavom Republike Srbije, Zakonom o policiji, Zakonikom o krivičnom postupku i drugim pravnim aktima koji su usklađeni sa međunarodnim standardima i principima.

“MUP je u prethodnom periodu učinio značajan napor u prilagođavanju zakonodavnog okvira sa preporukama CPT-a i drugih relevantnih međunarodnih instrumenata, te je između ostalog donet i Pravilnik o policijskim ovlašćenjima, koji bliže propisuje način postupanja u primeni policijskih ovlašćenja. U saradnji sa Vrhovnim javnim tužilaštvom doneta je Metodologija za sprovođenje istrage u slučajevima zlostavljanja od strane policije, gde istragu sprovodi tužilaštvo u saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole policije i gde nadležni tužilac može inicirati postupak privremenog udaljenja policijskog službenika za kog postoji sumnja da je izvršio zlostavljanje, do okončanja istrage. Takođe, donet je pravilnik o uslovima koje treba da ispunjavaju prostorije za zadržavanje lica, koji je u potpunosti prilagođen preporukama CPT-a”, ističu u MUP-u Srbije.

Dodaju da je prošle godine donet i novi Kodeks policijske etike("Sl. glasnik RS", br. 85/2023), gde je između ostalog propisano da su policijski službenici u obavezi da postupaju poštujući dostojanstvo, ugled i čast svakog pojedinca i druga osnovna prava i slobode čoveka. U Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, koji je u postupku donošenja, predviđena su nova zakonska rešenja koja su izrađena po preporukama CPT-a iz prethodnih poseta.

“Ministarstvo je u poslednjih pet godina ulaganjem iz budžeta i sredstvima iz donacija izgradilo ili adaptiralo 87 prostorija za zadržavanje u 23 policijske uprave, koje su u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima. U cilju podizanja svesti policijskih službenika o nultoj toleranciji kada je u pitanju zlostavljanje prilikom primene policijskih ovlašćenja, kroz program stručnog usavršavanja sprovode se stalne obuke u primeni policijskih ovlašćenja i zaštiti ljudskih prava lica lišenih slobode”, ističu u MUP-u.

Ministarstvo je u cilju sprovođenja preporuka iz izveštaja CPT-a o poseti iz 2021. godine iz budžetskih sredstava opremilo određeni broj službenih prostorija audio i video opremom. Cilj je da se dokumentuju saslušanja osumnjičenih u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013, 55/2014, 35/2019, 27/2021 - odluka US i 62/2021 - odluka US).

U cilju unapređenja rada policijskih službenika u dežurnim službama, definisan je opis poslova radnog mesta policijskog službenika koji je odgovoran za sprovođenje nadzora nad zadržanim licem.

“Takođe, nakon posete CPT-a 2021. unapređene su evidencije dovedenih i zadržanih lica, posebno u delu ostvarivanja prava lica na angažovanje branioca, obaveštenje člana porodice, vršenje lekarskog pregleda i drugih bitnih činjenica od značaja za zadržavanje”, navode u MUP-u.

MUP ističe i da aktivnosti koje su realizovane nakon posete CPT-a 2017. nisu adekvatno konstatovane u konačnom izveštaju CPT-a, niti na odgovarajući način interpretirane u sredstvima javnog informisanja.

“Delegacija CPT-a je posetu našoj državi realizovala u martu 2023. godine uz podršku MUP-a, tokom koje su održani i sastanci na najvišem nivou. Izražavamo žaljenje što određeni navodi sadržani u konačnom izveštaju nisu preneti najvišem rukovodstvu ministarstva tokom same posete, niti su bili sadržani u preliminarnom izveštaju”, navode u saopštenju.

MUP još jednom napominje da je njihov rad javan i poziva građane da o saznanjima o bilo kakvom nezakonitom postupanju policijskih službenika odmah obaveste najbližu policijsku stanicu ili Sektor unutrašnje kontrole.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 27.01.2024.
Naslov: Redakcija