Zastava Bosne i Hercegovine

PRIHVAĆENA INICIJATIVA UNIJE POSLODAVACA SRBIJE ZA REFORMU SISTEMA NEPORESKIH PRIHODA I SMANJENJE AKCIZA NA EVRO-DIZEL


Članovi Socijalno- ekonomskog saveta (SES) nisu dali pozitivno mišljenje o Nacrtu zakona o radnoj praksi ali su se, kako je izjavio predsedavajući Saveta Miloš Nenezić dogovorili oko brojnih drugih inicijativa socijalnih partnera.

On je rekao da je prihvaćena inicijativa Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda, te smanjenje akciza na evro-dizel.

Komentarišući smanjenje akciza na evrodizel, Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je sledeći korak konkretizacija predloga.

- Sada treba reči pretvoriti u dela. I ranije je bila prihvatana naša inicijativa, ali se dešavalo da od toga nije bilo ništa. To još dakle sada ništa ne znači. Sada su na potezu predstavnici države koji treba i da konkretizuju predlog, a povratna informacija je da se na tome uveliko radi - kaže Atanacković i dodaje da je Unija smanjenje akciza prvenstveno tražila zbog transportnih preduzeća.

Snižavanje akciza bi omogućilo rasterećenje domaće privrede i njenu veću konkurentnost – objasnio je svojevremeno Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS. – Čitava ekonomija je opterećena višom cenom derivata, od ratarstva do industrije i transporta.

On ističe da UNKS smatra da bi snižavanje akciza doprinelo da se po drugom osnovu očuvaju i uvećaju budžetski prihodi. U prosečnoj maloprodajnoj ceni goriva, ukupne fiskalne stavke čine 55 odsto.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.01.2022
Naslov: Redakcija