Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Resorno ministarstvo podseća na obavezu prilagođavaju rada na otvorenom trenutnim uslovima kada su temperature visoke – treba obezbediti česte zamene zaposlenih, češće pauze, prostor gde se može rashladiti i dovoljne količine tečnosti


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

Poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 91/2015 i 113/2017 - dr. zakon) i podzakonske propise, i da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini procene rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih, što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama, saopšteno je iz ministarstva.

Štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidratacija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i drugog.

Mere koje su poslodavci dužni da primenjuju pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama u praksi podrazumevaju čestu zamenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade.

Takođe, poslodavci su obavezni da daju informacije zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznaju zaposlene sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbede i pruže prvu pomoći ukoliko je to potrebno.

Kako bi se rizik po zdravlje pri radu na visokim temperaturama na otvorenom sveo na najmanju moguću meru, poslodavcima i zaposlenima mogu pomoći Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje se mogu pronaći i preuzeti na sajtu ministarstva.

Pomoću nove aplikacije za mobilne telefone SunSmart Global UV, koju su pokrenuli Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna organizacija rada, radnici koji rade na otvorenom i izloženi su povećanom riziku od raka kože i oštećenja oka zbog izlaganja Suncu, sada mogu da mere nivoe štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja na svojoj lokaciji.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Dnevnik, 29.06.2022.
Naslov: Redakcija