Zastava Bosne i Hercegovine

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Poništiti prodaju Instituta Jarosav Černi, jer je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu


Savet Vlade Republike Srbije za borbu protiv korupcije je ocenio da prodaju beogradskog Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi treba poništiti jer je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu.

Prodaja tog instituta može dovesti do nesagledivih štetnih posledica po živote, zdravlje i imovinu građana Srbije, imajući u vidu klimatske promene, poplave, bujice, odbrane od leda, očuvanja pijaće vode i životne sredine, navodi se u objavljenom izveštaju Saveta o privatizaciji Instituta Jaroslav Čarni, koji je dostavljen Vladi Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Savet je preporučio Vladi Srbije da donese odluku kojom će naložiti Ministarstvu privrede da zbog uočenih nezakonitosti u postupku prodaje kapitala Instituta preispita donošenje odluke kojom je, konzorcijum kojeg čine kompanija Milennium team iz Beograda i fizička lica, proglašen kupcem Instituta.

Taj konzorcijum, u kojem je sedam direktora Instituta, kupio je Jaroslav Černi početkom ove godine za oko 2,58 miliona evra, što je bila I njegova početna cena.

 Preporuka Saveta je da Državno pravobranilaštvo zbog uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku prodaje kapitala tog instituta pokrene odgovarajući postupak za poništaj odluke o izboru kupca i pokrene postupak za utvrđivanje ništavosti Ugovora o konzorcijumu koji je zaključen između kompanije i fizičkih lica kao članova Konzorcijuma, koji je zaključen 29. oktobra 2021. godine.

U izveštaju je navedeno i da je preporuka Saveta da nadležne institucije utvrde da li u postupku prodaje kapitala Instituta Jaroslav Černi ima elemenata koruptivnih radnji i zloupotrebe službenog položaja, te da u skladu sa tim preduzmu odgovarajuće mere.

Agencija za sprečavanje korupcije, kako je navedeno, trebalo bi po preporuci Saveta da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv članova konzorcijuma, u kome će odlučiti o postojanju sukoba interesa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 28.02.2022.
Naslov: Redakcija