Zastava Bosne i Hercegovine

NALED: Institucije da ubrzaju reforme


Organizacija NALED predstavila je 14. izdanje "Sive knjige" sa 100 preporuka za smanjenje birokratije i poboljšanje uslova poslovanja, uz ocenu da je u prošloj godini očuvan tempo reformi.

Predsednik Izvršnog odbora NALED Dejan Đokić pozvao je institucije da ubrzaju i unaprede reforme i naglasio da je u 2021. godini usvojeno nekoliko ključnih reformi koje su važne za čitavu privredu, a posebno u oblasti finansija.

“Od maja papirne fakture odlaze u istoriju, uvodi se jedinstveni elektronski sistem eFaktura koji će unaprediti vidljivost transakcija i sigurnost naplate za oko 130.000 korisnika, a samo javni sektor štampaće četiri miliona dokumenata manje. S druge strane, eFiskalizacija će omogućiti evidentiranje prometa kod gotovo 200.000 obveznika u realnom vremenu, smanjiti prostor za sivu ekonomiju i doneti veću zaštitu potrošačima”, rekao je Đokić.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Ari Naim naglasio je da je ključ u "inkluziji" jer, kako je istakao, netransparentnost u donošenju odluka nosi sa sobom visoku cenu u vidu smanjenog priliva investicija.

"Preporuke NALED su od ključnog značaja, i dobro je vreme za Srbiju ne samo da unapredi poslovno okruženje nego i da ubrza reforme, iskoristi dobru poziciju u 'svetu posle kovida' i privuče sveže investicije", ocenio je Naim.

Šefica delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Julija Ustjugova ocenila je da su uvođenje eFiskalizacije i eFaktura ključne reforme, koje će olakšati poslovanje, poboljšati rad uprave i smanjiti sivu ekonomiju.

"Te tri oblasti, uz prelazak na zelenu ekonomiju su ključne za MMF u Srbiji", rekla je Ustjugova i podsetila da se PCI program, koji je na snazi sa Srbijom, usmeren ka očuvanju makroekonomskoj stabilnosti.

"Period pred nama će biti nesiguran, ali Srbija je dobro pozicionirana da se sa njima suoči", ocenila je šefica kancelarije MMF u Beogradu i podsetila da je Srbija održala privredni rast i makroekonomsku stabilnost u vreme pandemije, što je od ključnog značaja za privlačenje investicija i važan preduslov za nastavak reformi.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je da reforme zahtevaju ljude sa planovima i idejama, koji su spremni da idu napred.

"Danas pričamo o digitalizaciji, vladavini prava i pojednostavljenju procedura. Zato neke od preporuka NALED nose 'EU bedž' kao znak da će one pomoći na evropskom putu Srbije", rekao je Žiofre.

On je naglasio da postoje izazovi koji moraju da se reše na putu ka napretku, a da je pravna sigurnost jedna od najvažnijih.

"Digitalno i zeleno, to je pravac kojim treba ići kada je reč o usklađivanju pravnog okvira sa onim u EU", rekao je Žiofre i podsetio da će devet milijardi evra iz evropskih IPA 3 fondova biti potrošeno u te svrhe u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je da, zahvaljujući reformama, Srbija danas ima privredni rast uprkos pandemiji.

"Samo u sektorima građevinarstva i saobraćaja imamo projekte vredne 20 milijardi evra, a Srbija je zakoračila u energetsku tranziciju i svesna je da želi da bude razvijena, moderna i evropska Srbija", rekla je Mihajlović.

Zato danas, dodaje, govorimo o 50 do 60 hiljada gradilišta ili milijardama investicija.

"Kada je reč o energetici i rudarstvu, ne možemo i ne smemo da stanemo, inače ćemo imati ozbiljnih problema sa energetskom bezbednošću", ocenila je Mihajlović.

Naglasila je da se, u tom smislu, radi na unapređenju investicionog ambijenta u energetici i na diversifikaciji snabdevanja kroz izgradnju gasne interkonekcije kod Dimitrovgrada.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević skrenula je pažnju na to da je nedavno usvojen Zakon o socijalnim preduzećima, kao i da se radi na regulisanju rada na daljinu, neformalnog ili rada sa nepotpunim radnim vremenom.

"Veliki pomak je napravljen u oblasti sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, i uočena je potreba da se taj zakon proširi na građevinarstvo, ugostiteljstvo, održavanje kuća, a posebno kada su u pitanju prava na zaradu, odmor, socijalnu zaštitu", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da je završena javna rasprava o izmenama Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

"To nije stimulisanje privremenih i povremenih poslova, već je neophodno urediti tu oblast zapošljavanja", naglasila je ministarka rada i izrazila nadu da će taj propis biti usvojen u narednom periodu.

Novo izdanje "Sive knjige", među 100 predloga ističe 10 prioritetnih reformi, među kojima je na vrhu liste uvođenje elektronskog registra neporeskih dažbina. Predlažu i smanjenje opterećenja na plate, uvođenje "zelenih nabavki", digitalizaciju ozakonjenja i ukidanje naknade za konverziju, kao i uređivanje fleksibilnih oblika rada.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1, 23.02.2022.
Naslov: Redakcija