Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O OGRANIČENJU VISINE CENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Uredba je stupila na snagu 30.7.2022. godine, a važi do 31.8.2022. godine


Članom 39. Zakona o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) propisano je da radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom i uslugama od vitalnog značaja za život i zdravlje ljudi i za rad privrednih subjekata, ustanova i drugih organizacija od opšteg interesa, Vlada Republike Srbije može da odredi privremene mere koje se odnose na:

- određenu vrstu robe i usluga,

- određenu kategoriju trgovaca, pružalaca usluga ili potrošača,

- radno vreme,

- potrebu sprovođenja obaveza preuzetih međunarodnim ugovorom,

- cene, kao i

- druge uslove za obavljanje trgovine,

osim mera koje se odnose na uvoz i izvoz robe.

Vlada Republike Srbije određuje privremene mere, kao i vremenski period primene tih mera, srazmerno cilju i očekivanim rezultatima, koji ne može biti duži od šest meseci od dana određivanja privremene mere, odnosno najduže do ispunjenja obaveze kada je u pitanju sprovođenje obaveza preuzetih međunarodnim ugovorom, osim ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Imajući u vidu navedeno, Vlada je donela novu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS", br. 84/2022 - dalje: Uredba).

Uredba je stupila na snagu narednog dana od dana objavljivanja, odnosno 30.7.2022. godine, a važi do 31.8.2022. godine.

Danom stupanja na snagu Uredbe prestala je da važi Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS”, br. 73/2022 i 79/2022).

Uredbom se, u cilju sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja, ograničavaju proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica.

Jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra

Proizvođačke cene, cene u trgovini na veliko i cene u trgovini na malo, za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15.11.2021. godine.

UHT mleka sa 2,8% mlečne masti u pakovanju od jednog litra

Maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8% mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme prelaziti 113,99 dinara.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu mleka, umanjena za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 12%.

Beli kristal šećer

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 96,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80,00 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88,00 dinara po kilogramu.

Trgovci na veliko koji kupuju kristal šećer, po ceni 80,00 dinara po kilogramu i u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, dužni su da ga distribuiraju u trgovinu na malo u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji.

Brašno tip T-400 glatko

Maksimalna maloprodajna cena za brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne sme prelaziti 84,7 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne sme prelaziti 70,00 dinara po kilogramu.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu brašna iz člana 6. stav 1. Uredbe (maksimalna maloprodajna cena za brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne sme prelaziti 84,7 dinara po kilogramu), umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10%.

Za vreme važenja ove uredbe vanfakturna davanja od strane dobavljača se ne primenjuju.

Brašno tip T-500

Maksimalna maloprodajna cena za brašno tip T-500, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena brašna tip T-500, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma ne sme prelaziti 65,00 dinara po kilogramu.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu brašna iz člana 7. stav 1. Uredbe (maksimalna maloprodajna cena za brašno tip T-500, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu), umanjena za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10%.

Za vreme važenja ove uredbe vanfakturna davanja od strane dobavljača se ne primenjuju.

Svinjsko meso

Maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju ne sme prelaziti 750,20 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena ne sme prelaziti 620,00 dinara po kilogramu.

Maksimalna maloprodajna cena za svinjsku plećku bez kostiju ne sme prelaziti 738,10 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena ne sme prelaziti 610,00 dinara po kilogramu.

Maksimalna maloprodajna cena za svinjski vrat sa kostima ne sme prelaziti 689,70 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena ne sme prelaziti 570,00 dinara po kilogramu.

Maksimalna maloprodajna cena za svinjsku slabinu sa kostima ne sme prelaziti 659,45 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena ne sme prelaziti 545,00 dinara po kilogramu.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu svežeg svinjskog mesa, umanjena za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10%.

Ukupna stopa marže na svinjsko meso, originalno upakovano i deklarisano od strane proizvođača svinjskog mesa, ne sme biti veća od 8%.


Svež pileći trup

Maksimalna maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa ne sme prelaziti 299,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena svežeg pilećeg trupa ne sme prelaziti 259,73 dinara po kilogramu.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu svežeg pilećeg trupa, umanjena za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 5%.

Kaznene odredbe

Proizvođači ne smeju isporučivati proizvode u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Odgovornost za prekršaj u slučaju postupanja suprotno odredbama čl. 2. do 10. Uredbe za:

Pravno lice:

- Novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara;

- Zaštitna mera - zabrana vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

• Odgovorno lice u pravnom licu:

- Novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara;

- Zaštitna mera - zabrana vršenja određenih poslova u trajanju od šest meseci do jedne godine.

• Preduzetnik:

- Novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara;

- Zaštitna mera - zabrana vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Nadzor nad primenom ove uredbe sprovode ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede i ministarstvo nadležno za poslove trgovine.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 01.08.2022.