Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Predviđeno uvođenje načela zaštite životne sredine, primenu kriterijuma za dodelu ugovora koji nije zasnovan samo na ceni, uvođenje propisanog roka u kojem je naručilac dužan da donese odluku o obustavi postupka javne nabavke i obaveze vršenja ponovne stručne ocene ponuda i donošenje odluke o dodeli ugovora za naručioca, u slučaju kada izabrani ponuđač odbije da zaključi ugovor


Ministarstvo finansija i Kancelarija za javne nabavke sprovode javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama do 15. avgusta 2023. godine.

Tokom trajanja javne rasprave, biće organizovan i okrugli sto u Beogradu, 14. avgusta, u sali Privredne komore Srbije, na kojem će biti predstavljen Nacrt zakona.

Neke od ključnih predloženih izmena u zakonu odnose se na uvođenje načela zaštite životne sredine, primenu kriterijuma za dodelu ugovora koji nije zasnovan samo na ceni, uvođenje propisanog roka u kojem je naručilac dužan da donese odluku o obustavi postupka javne nabavke i obaveze vršenja ponovne stručne ocene ponuda i donošenje odluke o dodeli ugovora za naručioca, u slučaju kada izabrani ponuđač odbije da zaključi ugovor.

Predložena je i mogućnost, ali ne i obaveza za naručioca da u svakom postupku javne nabavke definiše rezervni kriterijum za dodelu ugovora, a uvodi se obaveza da jedan od članova komisije za tendere bude sertifikovani službenik za javne nabavke.

Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u javnoj raspravi mogu da svoje primedbe, predloge i sugestije dostave Ministarstvu finansija i Kancelariji za javne nabavke putem elektronske pošte ili poštom na adresu Kancelarije za javne nabavke.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 27.07.2023.
Naslov: Redakcija