Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Prevoznici protiv zabrane preticanja za teretna vozila na auto-putu


Nakon analizirane uporedne prakse i različitih pilot projekata, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputilo je Putevima Srbije inicijativu za izradu studije o zabrani preticanja za teretna vozila na auto-putevima u određenim vremenskim intervalima kada je pojačan intenzitet saobraćaja.

U aktuelnim zakonskim propisima iz oblasti saobraćaja u Srbiji, ne postoji ograničenje preticanja za teretna vozila, osim na mestima gde se to izričito zabranjuje postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

Prema rečima ministra saobraćaja Tomislava Momirovića, cilj zabrane preticanja za teretna vozila na auto-putevima je ubrzavanje saobraćaja i to da do Severne Makedonije, Bugarske, Grčke građani stižu sat vremena ranije.

Kako je izjavio, cilj je da već sledeće letnje sezone ova mera stupi na snagu.

Ali, ova inicijativa, niti njeno obrazloženje nije stiglo do onih kojima najviše i znači, a to su kamiondžije.

Ljubinko Zlatić iz Udruženja transportera Srbije kaže da je iz medija saznao da Ministarstvo razmatra takvu zabranu.

“Mi kao udruženje i kao radna grupa koja radi podzakonske i zakonske akte vezano za saobraćaj, o tome ništa nismo obavešteni. Ko je tu priču plasirao mi ne znamo, nas zvanično Ministarstvo o tome ništa nije obavestilo”, navodi on.

Što se tiče zabrane, to postoji u nekim drugim evropskim državama, mislim da to u Srbiji neće da da rezultate, napraviće još veće gužve, imamo stara vozila sa malo konjskih snaga koja će se na usponima sporije kretati i napraviti ozbiljne kolone. To je moje lično mišljenje”, dodaje Zlatić.

Ukoliko, pak, Ministarstvo da predlog za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 - dr. zakon, 87/2018, 23/2019 i 128/2020 - dr. zakon), Zlatić je uveren da će to morati da prođe kroz javnu raspravu.

“Ovo su samo spekulacije i nezvanične priče”, poručuje on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1, 30.09.2022.
Naslov: Redakcija