Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENI UREDBE O OGRANIČENJU VISINE CENA PELETA: Proizvodnja peleta mogla bi da stane za dve nedelje


Odluka Vlade Republike Srbije da donese Uredbu o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena peleta ("Sl. glasnik RS", br. 121/2022), tako da ostane na snazi zabrana izvoza, mogla bi da dovede do toga da za 10 do 15 dana prestane proizvodnja peleta u Srbiji, s obzirom na to da je domaće tržište snabdeveno i da je tražnja gotovo nestala, kaže vlasnik kompanije Bio Energy Point Zoran Drakulić.

Naime, Vlada Republike Srbije je u ponedeljak, 31. oktobra odlučila da produži trajanje Uredbe o ograničenju visine cene peleta na 38.000 dinara po toni za još 90 dana, počev od 1. novembra, ali nije menjala Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenataod bitne važnosti za Republiku Srbiju ("Sl. glasnik RS", br. 87/2022, 99/2022 i 121/2022), koja se odnosi i na zabranu izvoza tog energenta.

“Zabrana izvoza peleta više nema smisla, pošto za njim na našem tržištu nema tražnje. To znači da bi za 10 do 15 dana mogla da bude obustavljena i proizvodnja. Očigledno smo mi proizvođači popunili tržište, ljudi su se snabdeli i nema razloga za dalje ograničenje izvoza”, rekao je Drakulić i dodao da su proizvođači peleta u poslednje dve nedelje tražili sastanke sa Vladom Srbije i nadležnim ministarstvima, ali da je odluka na kraju doneta bez ikakvih prethodnih razgovora sa peletarima.

Osim zahteva za sastanke, na adrese Vlade Srbije i ministarstava energetike, poljoprivrede i privrede, kao i Privredne komore Srbije, stigao je i dopis njegove kompanije Bio Energy Point, u kome se ocenjuje da oba akta vlade narušavaju osnovna načela ekonomskog uređenja Srbije - a posebno ono da ekonomsko uređenje Srbije počiva na tržišnoj privredi, otvorenom i slobodnom tržištu, kao i da se krši član 84. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021) koji propisuje da svi imaju jednak položaj na domaćem tržištu.

“Ovo iz razloga što su navedenim aktima proizvođači peleta stavljeni u nejednak položaj na tržištu u odnosu na druge privredne subjekte koji u proizvodnji koriste iste sirovine, ali za čije proizvode niti je ograničena visina prodajne cene na domaćem tržištu, niti je ograničena mogućnost izvoza, usled čega im se omogućava stvaranje dominantnog položaja na tržištu”, stoji u dopisu Bio Energy Pointa.

U dopisu se takođe ukazuje da je, u uslovima kakve su kreirale Uredba o ograničenju visine cene kao i Odluka o zabrani izvoza, dovedena u opasnost i energetska bezbednost Srbije, jer proizvođači peleta nisu u mogućnosti da nabavljaju sirovine i održavaju proizvodnju.

Zoran Drakulić naglašava da su proizvođači peleta predložili rešenja za situaciju u kojoj se nalaze i da to može biti ograničenje cene drveta iz privatnih šuma, ako je već ograničena cena peleta, ili da se zabrani izvoz austrijskoj kompaniji Kronospan, “najvećem potrošaču drveta u Srbiji”, kao što je zabranjen izvoz peleta.

“Rešenje je, naravno, i da se ukine zabrana izvoza peleta, a u krajnjem može se odobriti izvoz 50 do 60 odsto proizvedenog peleta, koliko je učešće drveta koje nije poreklom iz Srbijašuma već iz privatnih šuma”, rekao je Drakulić za Biznis.rs i podsetio da je izvoz peleta zabranjen čak i u države članice inicijative Otvoreni Balkan, u koje mogu da se izvoze osnovne životne namirnice poput šećera i ulja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Milica Rilak, 01.11.2022.
Naslov: Redakcija