Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRAVOSUĐA: Najveći problemi sudstva nedovoljna nezavisnost, neodgovarajuća stalna obuka sudija, neravnomerno opterećenje sudova i neusaglašen i nekvalitetan zakonski okvir


Učesnici konferencije "Finansijski i materijalni preduslovi za funkcionisanje sudstva u demokratskom društvu" složni su da pravosuđe ne može biti nezavisno bez materijalne nezavisnosti.

Otvarajući konferenciju koja je u organizaciji Društva sudija Srbije održana u hotelu "Metropol palace" predsednica Društva sudija Snežana Bjelogrlić je istakla da je konferencija veoma važna jer po prvi put u njoj učestvuje predstavnik iz Ministarstva finansija.

Sara Groen iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ukazala je na važnost materijalnog statusa sudije, što je, što je navedeno i u relevantnim dokumentima OEBS-a.

Naglasila je da prihodi sudija treba da budu adekvatni i da odražavaju odgovornosti njihove profesije, kao i da sudije treba da budu nagrađene u skladu sa prethodno utvrđenim kriterijumima, jer u suprotnom sudije postaju izložene pritiscima kojima inače ne bi bili izloženi.

Groen je rekla da podržava dijalog u vezi sa otvorenim pravosuđem i razgovor između svih zainteresovanih strana što uključuju državne institucije, vladine službe, pravnike i građane.

Sudija Višeg suda u Beogradu Nada Đorđević istakla je da su najveći problemi sudstva nedovoljna nezavisnost, neodgovarajuća stalna obuka sudija, neravnomerno opterećenje sudova i neusaglašen i nekvalitetan zakonski okvir.

"Nezavisnost sudija nije povlastica ili privilegija koja je data u njihovom ličnom interesu, ona je nužna, prvenstveno u interesu vladavine prava i u interesu samih građana odnosno onih koji očekuju i traže pravdu", istakla je Đorđević.

Društvo sudija se zalaže da penzije sudija budu u srazmeri s poslednjom sudijskom platom, da glavna pravila nagrađivanja profesionalnih sudija za rad bude utvrđena zakonom i da imaju garantovane isplate u slučaju bolovanja.

"Plata sudija mora da odgovara teretu njihove odgovornosti i dostojanstvu njihove funkcije, naročito zato što pripadnicima sudijske profesije, za razliku od drugih, nije dozvoljeno da ostvaruju zaradu drugim radnim angažovanjem", naglasila je Đorđević.

Pomenula je i problem starosne strukture zaposlenih, jer je prosečna starost sudija u Srbiji 52 godine.

"Neravnomerna opterećenost sudova i izuzetna opterećenost sudova su veliki problem, pre svega Prvog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Višeg suda u Beogradu, kao i sudova u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu", rekla je Đorđević i dodala da je smanjen broj zaposlenih u sudovima rezultat višegodišnje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Državna sekretarka Ministarstva pravde Livija Pavićević je u ime Ministarstva i ministarke Maje Popović podržala predlog za povećanje plata sudija.

"Vlada i Ministarstvo kontinuirano rade na poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u pravosuđu, od 2017. godine do danas su više puta povećane osnovice, isto važi za plate sudija", precizirala je Pavićević.

Takođe, navela je da je u prethodnih nekoliko godina Ministarstvo radilo i na pravosudnoj infrastrukturi, te su izgrađeni novi i rekonstruisani i adaptirani postojeći objekti pravosudnih organa.

Pomoćnik ministra finansija u sektoru budžeta Darko Komnenić rekao da će ova godina biti gora od prethodne zbog energetske krize, te da su ogromna sredstva uzeta i od korisnika i od Ministarstva finansija kako bi se rasporedila za stabilnu energetsku efikasnost Srbije.

Ministarstvo finansija je, tvrdi Komnenić, prepoznalo da je u pravosuđu i u zdravstvu najkritičnije stanje kada su u pitanju finansije.

"U sudstvu je u avgustu ove godine bilo 13.833 zaposlenih, dok je broj zaposlenih na kraju prethodne godine bio 13.18, što predstavlja uvećanje od 202 zaposlena ili 1,53 odsto u odnosu na prethodnu godinu", precizirao je.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.09.2022.
Naslov: Redakcija