Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O NACIONALNOM DNK REGISTRU: Izmenama Zakona formirati DNK bazu za nestale bebe


Roditelji koji veruju da su im bebe otete iz zdravstvenih ustanova, a koji su ujedno članovi Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, dogovorili su sa predstavnicima MUP-a formiranje DNK baze podataka. U njoj će biti pohranjeni uzorci kako onih koji misle da su kao mališani ukradeni, tako i roditelja i srodnika koji traže svoje potomke.

Prema rečima Radiše Pavlovića iz Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", formiranje ove baze dogovoreno je još 2019, na prethodnoj Komisiji, ali do ostvarenja ideje nije došlo zbog "opstrukcija unutar same komisije".

- Jednoglasno je odlučeno da će MUP predložiti izmene Zakona o nacionalnom DNK registru ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018) ili donošenje novog, i u okviru njega formiranje posebne DNK baze, koja će se odnositi isključivo na slučajeve sumnje na otmice dece - kaže Pavlović.

On dodaje da će bazu, kao i Nacionalni registar, voditi MUP, a Komisija će imati neku vrstu nadzora.

Nacionalni DNK registar je, inače, uspostavljen za potrebe vođenja krivičnog postupka i utvrđivanja identiteta nestalih ili nepoznatih lica, kao i leševa i delova tela.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, V.C.S., 29.09.2022.
Naslov: Redakcija